Svět chce Prazdroj v dřevěných
sudech, čeští bednáři nestíhají

Svět chce Prazdroj v dřevěných
sudech, čeští bednáři nestíhají

15. 5. 2012

O sudy od bednářů Plzeňského Prazdroje, poslední zachovalé dílny v pivovarech na světě, začal být obrovský zájem. Pivovar proto zvažuje, že jejich sedmičlenný tým rozšíří. Dubové sudy s pivem žádají v Británii, Irsku, Polsku a Španělsku.

„Na zahraničních trzích je stále větší zájem, protože se to krásně propojuje s tradicí českého piva. Bednářské řemeslo jsme před deseti lety zachraňovali kvůli tomu, že nám budou dělat jen pár výrobků pro obchody, budou obhospodařovat sklepy s ležáckými sudy a stavět nové. Ale teď, když se celý obor vrací ke kořenům pivovarnictví, tak je obrovská poptávka po sudech, takže oni teď nestíhají,“ potvrdila ČTK manažerka Jindřiška Eliášková.

Prazdroj končil sériovou výrobu v dřevěných sudech v roce 1994. Dnes jich má ve sklepích skanzenu 50 a dále 64 kvasných kádí, v nichž vyrobí do 500 hektolitrů piva ročně. Bednáři mají největší problém s obstaráním kvalitního dubového dřeva. Řemeslo, jehož počátky sahají do osmého století, se už nikde na světě nevyučuje. Mladí přebírají zkušenosti od starých mistrů. Ještě přes 100 lety pracovalo v Prazdroji 150 bednářů a bylo tam 6000 sudů a kádí.

gastronomie pivo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.