Sen o penzi u moře

Sen o penzi u moře

23. 5. 2014

Němečtí senioři si tak oblíbili Turecké pobřeží, že si na něm na penzi kupují apartmány a byty, podobně jako to dosud dělali na Mallorce a na Kanárských ostrovech. Mít možnost prožívat penzi někde v teple u moře, je pro mnohé sen. Není však až tak úplně nesplnitelný, ceny nemovitostí v některých letoviscích se nyní dají pořídit za nižší cenu než třeba byt či domek v Praze.

Malé byty blízko moře se například ve Španělsku či Turecku dají pořídit v přepočtu už od milionu korun, záleží samozřejmě na atraktivitě letoviska. Od tří milionů korun výše už jsou k mání domy s terasou a bazénem. Když si to srovnáme s cenami pozemků a domů v českých lokalitách, jde o překvapující sumy – vždyť za stejnou částku se byty pořizují i tady. Není proto divu, že němečtí, rakouští či švýcarští penzisté, kteří jsou na tom finančně výrazně lépe než čeští, mění svá domácí víkendová sídla za domky u moře úplně běžně. Mnohdy to funguje tak, že si ve své vlasti nechají jen malou garsonku, mnohdy ani to ne a stěhují se k moři na stálo.

Nákup apartmánu u moře už realizovalo i dost movitějších Čechů, nejčastěji jde o oblasti v Chorvatsku, Itálii, v poslední době i v Turecku. Zpravidla však jde o lidi mladého či středního věku, kteří danou nemovitost u moře využívají jako celá rodina, půjčují ji přátelům, nebo tam jezdí party kamarádů a známých.

Ve středomoří je levněji

Pro většinu českých seniorů je to zatím jen sen. Vlastně, ani sen ne. „Do teplých krajů by se zatím chtělo stěhovat jen jedno procento českých seniorů,“ uvedl Libor Pergl z Penzijního fondu České pojišťovny, která dělala průzkum toho, o čem sní Češi v souvislosti se svým životem v důchodu. Výsledek? Jsme konzervativní a pořád se držíme při zemi.

„Když jde o výhledy do budoucna, Češi jsou spíše pesimisté. Sice říkají, že by si důchod chtěli užívat, ale zároveň uvádějí, že také počítají s tím, že budou stonat. A nemít dostatek finančních prostředků?“ vysvětlil Libor Pergl. Naprostá většina dotazovaných uvedla, že by si v penzi přáli žít v domku se zahradou v České republice. Zatím, možná však brzy změní názor.

Němci, Rakušané nebo třeba Skandinávci si už spočetli, že život v některých jihoevropských zemích je levnější než v jejich vlasti. A je to znát, i kdybychom srovnali život u moře s životními náklady Čechů. Doba, kdy jsme do bývalé Jugoslávie vyráželi zásadně s taškou plnou paštik a konzerv, protože jsme si tam nemohli dovolit nic koupit, je pryč. Běžné potraviny jsou v řadě zemí stejně drahé, mnohdy levnější, nemluvě o nákladech na energie, vytápění.

Německý list Die Welt citoval Ibrahima Fide, majitele realitní společnosti, která prodává Němcům apartmány v Turecku. Ten uvedl, že většina jeho klientů jsou šedesátníci, kteří si tam kupují byty či domy nejen na bydlení přes léto, ale zůstávají v nich už i přes zimu. Důvod? Tak třeba tři kila rajčat vyjdou v Turecku v přepočtu na dvacet korun. Zkrátka, jídlo tam připadá Němcům laciné, i když i v Turecku dochází stále ke zdražování, což se projevuje především na pohonných hmotách a energiích. Ovšem ve srovnání s tím, jak se zvyšují životní náklady doma, je pro Němce život v přímořských letoviscích ráj i po finanční stránce.

Mladí přijedou za vámi

Podobná poptávka je nyní po nemovitostech ve Španělsku. Kvůli tamním velkým dopadům krize, jejich ceny velmi poklesly a domek na pobřeží tam je možné v některých místech pořídit za stejnou cenu jako domek v České republice.

Mnozí penzisté ve svém zahraničním novém domově zůstávají natrvalo, aby neutráceli za letenky. Naopak, rodiny jezdí za nimi. Samozřejmě, že velmi rády, komu by se nechtělo navštívit dědečka s babičkou na Turecké riviéře, že?

Jako je ve Spojených státech běžné, že se penzisté stěhují na Floridu a do jiných teplých oblastí, rájem německých a skandinávských seniorů se staly Baleárské ostrovy, Španělsko a Turecko. Tak doufejme, že se časem mezi nimi bude objevovat i stále více Čechů. Pro ty, kteří třeba k takovému kroku nemají finance ani odvahu, může být tipem, aby myšlenku na výhodný nákup nemovitosti u moře nenápadně předhodili svým dětem či vnukům. Zatímco v létě si u moře můžou užívat všichni příslušníci jedné rodiny, podzim a příjemnou zimu tam mohou trávit prarodiče pěkně v pohodě sami.

bydlení u moře moře
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%