Jak se stát zdatným wikipedistou: 10. část
FOTO: wikipedia.org

Jak se stát zdatným wikipedistou: 10. část

20. 5. 2014

Vážení čtenáři, pokračujeme v seriálu o internetové encyklopedii Wikipedie z pera pana profesora Jana Sokola. Tentokrát si něco povíme o referencích v textu.

Na rozdíl od tištěných knih a encyklopedií, které mají své autory a vydavatele, je Wiki anonymní a kolektivní dílo. Věrohodnost článků tedy není podepřena jménem autora, takže nesamozřejmá, netriviální tvrzení by měla být podložena odkazem na tištěné nebo internetové zdroje. I zde je třeba ovšem postupovat s rozumem, protože příliš četné odkazy při čtení ruší. Pokud se ovšem například použije přímý citát (v uvozovkách), měla by následovat reference, jak je to obvyklé v odborné literatuře.

V textu se – jak už dnes víme – odkaz objeví jako číslo v hranatých závorkách, ve formátu horního indexu a modře zbarvené. Když na ně kliknete, přesunete se do "Odkazů" a objeví se text odkazu, třeba autor a název knihy, vydání a stránka. Tento obsah reference, například autor a název knihy, vydání či stránka, se do textu vkládá na místě tohoto odkazu, i když se pak čtenáři zobrazuje až dole, v části "Reference".

Chcete-li někam vložit referenci, přejdete do režimu "Editovat", nastavíte kurzor na patřičné místo (reference se obvykle umísťují až za tečku, čárku – ne před ně) a kliknete na tlačítko "Vložit" vpravo pod vyhledávacím okénkem. V rozbaleném seznamu možností vyberete "Reference" a do okénka napíšete text odkazu, například "A. Novák, Naši ptáci, str. 222." Kniha pak bude podrobněji popsána v sekci "Literatura".

Na liště nad okénkem jsou zase obvyklá tlačítka pro volbu písma a pro "modrý" odkaz na článek ve Wiki – stejně jako v textu. Pokud chcete vložit internetový odkaz, kliknete zde na "Vložit" a vyberete "Šablona". Na novém okně "Vložení" kliknete vlevo dole na hranaté závorky [ ] a do okénka "Obsah" vepíšete celou internetovou adresu, včetně "htttp://". V obou případech pak kliknete vpravo dole na "Použít změny" – a je to.

Příště si probereme obrázky na Wikipedii.

 

Profesor Jan Sokol
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. (* 18. dubna 1936, Praha) je český filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě v roce 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003.

Zabývá se hlavně filozofickou antropologií, etikou, dějinami náboženství a antropologií institucí. Publikoval řadu knih a přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. V letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde dodnes vyučuje. Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sokol


Pokračování příště

Wikipedia
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%