Elegantní a oddaná Jackie
změnila úřad první dámy

Elegantní a oddaná Jackie
změnila úřad první dámy

18. 5. 2014

Do Bílého domu vnesla francouzský šarm a noblesu, do své role krásu, inteligenci a kultivované vystupování. Nejznámější první dáma všech dob Jacqueline Kennedyová-Onassisová po tragické smrti svého manžela překvapila druhým sňatkem s řeckým miliardářem Aristotelem Onassisem. Oba své muže přežila. A nakonec pracovala v nakladatelství. Od jejího úmrtí uplyne v pondělí 20 let.

Zdánlivě pohádkový osud měl ale temné stíny. Jackie, jak jí všichni říkali, postihly snad největší tragédie, jaké se mohou ženě stát – smrt syna krátce po narození a vražda manžela.

Nešťastná v Bílém domě

O jejím životě v přepychu, ale nikoliv bez problémů, vypovídá i nedávno objevená korespondence, kterou adresovala irskému reverendovi z Dublinu. Píše tu o lásce i manželových nevěrách, o pochybnostech i hlubokém žalu. Věděla o záletech svého muže, trpěla, ale mlčela.

Osobnost Jackie dále odhalují paměti vydané v roce 2011. Obsahují její postřehy o osobnostech světové politiky a o životě s Kennedym v Bílém domě. A potvrzují její samostatný úsudek a zároveň hlubokou oddanost k osobě a práci manžela.

Symbol věrné manželky

Jackie byla snad nejvřelejším obličejem studené války a manželským idolem své doby: ženy visící na hlavě rodiny, okouzlující, věrné, vzdělané, ale zdrženlivé.

Do světa módy přinesla úsporný styl – sukně bez skladů a řásnění, jednoduché rovné kostýmky, klobouky "kastrůlky". Pouze jeden šperk, nikdy víc, maximálně brož a perlový náhrdelník okolo krku. Umění ničeho.

I její vzdělání bylo výjimečné. Narozená 28. července 1929 v bohaté newyorské rodině, vystudovala elitní školu Vassar College. Studovala také na pařížské Sorbonně a Washingtonské univerzitě dějiny, kunsthistorii a francouzskou literaturu. Mluvila také italsky a španělsky.

Atentát v Dallasu

Ucházela se o místo modelky v pařížském magazínu Vogue. A roku 1952 v roli začínající fotoreportérky se ve Washingtonu seznámila se senátorem Johnem Kennedym. Vzali se rok nato, v lednu 1961 se stěhovali do Bílého domu.

Vytvořili spolu dokonalý pár. A Jackie zvala do Bílého domu na večeře spisovatele, pořádala koncerty a dokonce přilákala i plachého dramatika Tennesseeho Williamse.

Ty záběry z Dallasu 22. listopadu 1963 zná snad celý svět. Když Kennedyho zastřelili po jejím boku v otevřeném automobilu, vrhla se k němu a držela mu hlavu. Zakrvácené šaty si odmítla převléknout se slovy "chci, aby viděli, co udělali Jackovi".

Onassis a návrat domů

Novým sňatkem s rejdařským magnátem Onassisem mnohé zklamala a svůj překvapivý výběr vysvětlovala hlavně snahou o zajištění svých dětí. Jejich vztah byl údajně bouřlivý.

Po jeho smrti se vrátila do New Yorku. Práce v nakladatelství Bantam-Doubleday ji bavila a konečně byla vnitřně šťastná. Mezi knihy, které editovala, patřil například životopis Michaela Jacksona s názvem Moonwalk. Žila v New Yorku na manhattanské Páté avenue a soustředila se na své filantropické zájmy a vášeň pro lov. V té době jí stál po boku nový přítel, obchodník s diamanty Maurice Tempelsmann.

Její život ukončila v roce 1994 rakovina. Pohřeb, ač soukromý, byl vysílán televizemi do celého světa. Pohřbili ji na Arlingtonském národním hřbitově ve Washingtonu vedle zesnulého prezidenta Kennedyho.

JFK
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.