Jak se žije českým seniorům
na Turecké riviéře? Výborně

Jak se žije českým seniorům
na Turecké riviéře? Výborně

18. 5. 2014

Stále ještě u nás není zvykem užívat si důchodového věku v teplých krajinách. Nicméně i čeští senioři objevují atraktivitu Turecké riviéry, kam jich ročně přilétají tisíce na dovolenou. Někteří z nich si plní svůj sen, investují do koupě nemovitosti u moře a stěhují se tam nastálo. Jednou ze spokojených seniorek je i paní Lenka (62), která bydlí v krásné Alanyi.

Trvalo dlouho, než jste se rozhodla pro život u moře?

Vždycky jsem snila o domečku na pláži. Tuto představu jsem naplnila částečně, vlastním byt 2+1, asi 300 metrů od slavné Kleopatřiny pláže v Alanyi. Po smrti manžela jsem se sem odstěhovala natrvalo.

Jak jste si tu zvykala?

To bylo jednoduché. Alanyi jsem znala z několika dovolených. Tudíž jsem už věděla, kde dělají dobrý kebab, kam si zajít na kávu a kde se v klidu procházet.

Jak v Alanyi trávíte volný čas?

Ráda jezdím na kole a přímořská promenáda je ideální.  Momentálně navštěvuji 5x týdně kurz turečtiny, kde je skvělá parta lidí z různých zemí, také ze Slovenska. Mluvím anglicky, takže tu mám několik přátel z Evropy. Existují zde asociace jednotlivých národů pořádající mnoho aktivit i pro seniory. Chodím třeba jednou týdně tančit s Dány. Doma pěstuji na velikém balkóně květiny. V Antalyi mám čtyři české kamarádky, často se navštěvujeme.

Jezdíte někdy do České republiky?

Co jsem si zařídila, aby mi důchod přicházel na turecký účet, tak do Česka jezdím jen o vánocích a na letní prázdniny, kdy se starám o vnoučky. Vnoučci s dcerou za mnou přiletí během školního roku. Jsem tu spokojená. Lékařská péče je tady na vysoké úrovni, náklady na živobytí srovnatelné s našimi, potraviny – zvláště zelenina a ovoce – bezkonkurenčně kvalitnější, navíc teplo, moře... Také nedaleké letiště Gazipaša je velkou pomocí při cestách. Létám výhodně přes Německo.

Kdo se vám stará o byt, když z Turecka odjíždíte?

Naštěstí se nemusím bát, protože realitní kancelář se stará vzorně. Přijdou ve smluvený termín byt zkontrolovat, vyvětrat, případně něco opravit. Také mi spravují účty za energie, když tu nejsem.

Vzkázala byste něco českým seniorům?

Nespěte na svých úsporách a investujte do sebe. Již od 35 tisíc euro je možné sehnat malý byt v Alanyi. Pokud máte rádi moře, přijeďte sem nejprve na dovolenou. Když si to tu zamilujete, nebojte se investovat i do malé nemovitosti. Koupě bytu je tady jednoduchou záležitostí. Se vším mi pomohli zkušení profesionálové.

 

P.S.: V roce 2013 navštívily Alanyi čtyři miliony cizinců. Letos se předpokládá další nárůst turistů.  Multikulturní Alanya je populární díky své unikátní atmosféře, jež je tvořena kombinací: moderní výstavby a infrastruktury, krásnými plážemi s dohledem na pohoří Taurus, pohostinností a tolerancí místních obyvatel. Pohodlí v cestování zaručuje moderní letiště Gazipaša, vzdálené jen 40 km od Alanye.

„Těm, kteří zvažují investici do nemovitosti v Turecku, doporučuji, aby při výběru realitní kanceláře či zprostředkovatele dali přednost takovým firmám, které nabízejí kvalitní servis a případný doprovod při procesu koupě a zároveň nabízejí služby i po nabytí nemovitosti do osobního vlastnictví. Balíček služeb by měl obsahovat pravidelnou péči o nemovitost v době, kdy je byt prázdný. V době vaší nepřítomnosti spravujeme účty za energie, aby nevznikaly dluhy, a kontrolujeme nemovitost. Služby zahrnují i asistenci při získávání povolení k pobytu,“ říká majitelka serveru www.RealityTurecko.cz Eva Růžičková.

Pro bližší informace: www.realityturecko.cz, info@realityturecko.cz, tel.: +420 602 974 962

cestování nemovitosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.