Já, Lamborghini a Fittipaldi

Já, Lamborghini a Fittipaldi

16. 5. 2014

Když mi bylo 60 let, koupila jsem vnoučkovi koloběžku. Když mi bylo 61 let, koupila jsem koloběžku sobě. Bylo to nutné, abych nezůstávala pozadu. Tušila jsem, že mne čekají  nevídané zážitky. Moje děti si ťukaly na čelo, lidé ve městě oněměli úžasem, kolegové zkoumali můj duševní stav, cyklisté na stezkách brzdili, řidiči v autech kulili oči do zpětných zrcátek.

Já a vnuk Matyáš jsme to ignorovali. Naše starost byla, abychom měli vždy dobře nahuštěná kola, v pořádku brzdy, nářadí pro případ defektu a svačinu v košíčku na mých řídítkách. Paráda! První naše cesta vedla do parku. Jezdili jsme po pískových pěšinkách, závodili  a dokonce prováděli akrobacii. Matyáš byl ve svém živlu. "Babičko, jsi druhá nejlepší závodnice hned po mně." Ohodnotil mé výkony tak, že to slyšeli všichni kolem. Shovívavě se usmívali. Domů jsem se vlekla jako had, o koloběžku jsem se opírala a myslela jsem, že mi odumřela noha.

Za dva dny bylo dobře. A to právě uzavřeli hlavní silnici z náměstí na Hradec. Senzace! Ta je totiž s kopečka a to byste koukali, jak to frčí, když to pustíte šusem. Lidé na chodnících se nestačili divit, když Máťa křičel: "Babičko, dneska jsem  fittypaldy a ty jsi lambordýny. Zítra si to vyměníme. Na křižovatce je jako kruhák, jóóó?" Kruhák, nekruhák musela jsem odpočívat. 

Na koloběžce jsem jezdila, i když u mne nebyl Matyáš. Třeba na hřbitov s květinami na hrob. Bylo to mimo veřejnost. O víkendu, jakmile vnuk přijel, vyrazili jsme. Měla jsem natrénováno. Vyjeli jsme kolem Labe až na soutok s Cidlinou. Terén je tam ideální a zpět lesem kolem golfových hřišť ještě lepší. Vydali jsme se až do Libice na slavné sídliště Slavníkovců a nevěřili byste, jak pozorně Máťa vnímal moje vyprávění o dávné historii. A proč by ne? Když babička umí i na koloběžce!

Zážitky byly oboustranně hezké. Vnuk byl šťastný, já  spokojená tak, že jsem o zážitcích s koloběžkou napsala pohádky a vnukovi je věnovala k narozeninám. Tak nevím, byl to návrat do mladých let nebo spíš rozmařilost moudrého stáří?  Asi na tom nezáleží. Jisté je, že letos pojedeme na lukách u jezera cross.

 

Co děláte nyní ve svém seniorském věku jako "za mlada"? K čemu jste se vrátili, anebo co jste nemohli dělat v mládí a dostali jste se k tomu až nyní? Napište jakýkoli svůj příběh či příběh ze svého okolí na téma „jako za mlada.“ Nejlepší příspěvek opět oceníme malým dárkem.
Soutěž: "Jako za mlada"
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.