Vylaďte si program: naše
tipy na polovinu května

Vylaďte si program: naše
tipy na polovinu května

6. 5. 2014

Nové cédéčko, různé kulturní akce, malování v přírodě, sázení máty. Tím vším si můžeme zpříjemnit májové dny.

Zagorová: po sedmi letech CD

Kdo si chce udělat radost sám sobě nebo dát někomu dárek, je to dobrá příležitost. Nejprodávanější česká zpěvačka všech dob vydává novou desku, a jak u ní bývá v poslední době zvykem, její muzika je čím dál kvalitnější. Z popové hvězdy se změnila v přemýšlivou elegantní dámu, což je na jejím posledním CD znát. Jmenuje se Vyznání a zpěvačka o něm říká, že je o lásce, naději a zradě. Zkrátka, zajímavá výpověď zralé dámy, která prožila zajímavý život a umí o tom vyprávět.

V Linhartovech zahajují sezónu

Kdo to nemá daleko do poněkud odlehlé oblasti Bruntálska, může se vypravit do zámku Linhartovy ve Velkých Albrechticích. Ten je obvykle stranou masového zájmu turistů, ale je to škoda. 25. května tam zahajují sezónu. Vystoupí při té příležitosti komorní pěvecký sbor Slezské univerzity v Opavě a zároveň tam bude vernisáž tří výstav najednou. Na své si tedy přijdou příznivci historie, hudby, fotografií i obrazů. Více informací najdete na www.zameklinhartovy.cz.

Ostravané mohou malovat

Kurzy kreslení a malby jsou čím dál oblíbenější mezi lidmi všeho věku. Tentokrát jsme vybrali tipy pro obyvatele Ostravy a okolí. Středisko Viridian tam pořádá výtvarné kurzy pro dospělé. Jde o kresbu a malbu pro začátečníky, ale také třeba o kurzy olejomalby podle starých mistrů pro ty, kteří už s malováním nějakou zkušenost mají. Více informací na www.viridian.cz. Podobné kurzy pořádá také sdružení s názvem Chci kreslit, to se specializuje na víkendové kurzy, kdy se zájemci učí pracovat s tužkou, pastelkami a akrylem. Více na www.chcikreslit.cz. Lektoři tohoto typu výtvarných kurzů se shodují, že jde o pěknou příležitost naučit se něco nového a setkat se s lidmi stejného zájmu. Ale co je hlavní, v máji se přece hezky maluje v přírodě a právě tam účastníci kurzů společně často vyrážejí.

Pražská ZOO má novou atrakci

Pražská zoologická zahrada zpřístupnila návštěvníkům zapomenutou, několik desítek metrů dlouhou štolu, která za války sloužila jako kryt. Ke štole se váží zajímavé příběhy z druhé světové války, které se její návštěvníci mohou při prohlídce dozvědět. Takže, další důvod, proč se třeba právě v některém pěkném květnovém dnu vypravit do této oblíbené ZOO.

Vyšla kniha o české šlechtě

Kdo dny tráví raději tím, že si prostě lehne pod strom nebo sedne na balkon a čte, může si pořídit knihu Křižovatky české aristokracie. Autor Vladimír Votýpka, který už překročil osmdesátku, ale stále píše skvěle, se osudům šlechty věnuje už od sedmdesátých let. Kniha přináší zajímavé fotky a osudy, nad kterými se tají dech. A když knížku přečteme, můžeme ji směle nabídnout dětem a vnoučatům, protože jde o titul, který zaujme čtenáře každého věku.

Je čas zasadit byliny

Květen je k tomu ideální měsíc. I když třeba nemáte zahrádku, stačí malý truhlík za okno a do něj pár snítek máty. Budete se divit, jak se ten malý svazeček za pár týdnů rozbují. A čaj z vlastní máty je přece nesrovnatelný s těmi sušenými pytlíky z obchodu. Je nejen levnější, je prostě lepší. Pokud jste to ještě nezjistili, zkuste na to přijít třeba právě v květnu.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.