Poklady za humny

Poklady za humny

5. 5. 2014

Nesdílím nadšení z cestování do ciziny. Pro mne je to starost. Mám dobré pojištění? Mám dost peněz? Neztratím se? Domluvím se? Neonemocním? A také cestovat neumím, proto jezdím jedině ve skupině. Kdysi jsem takto navštívila Istanbul.

Ano, dýchla na mne historie, ohromilo mne museum sv.Sofie, nádhera Modré mešity, nekonečný bazar, cesta za Bospor...Ze vší té nádhery jsem měla unavené všechny smysly. Právě včas jsme se v pozdním odpoledni usadili v prosklené restauraci na střeše hotelu. Sluníčko se pomalu sklánělo k západu, v uličkách Istanbulu se ploužily stíny, dlouhonohé kočky se líně protahovaly na zídkách u domů. Z minaretů mešit se nesla  modlitba muezínů. Hezká chvíle...nevím, proč já  jsem si právě v této chvíli vzpomněla na domov. 

Vybavil se mi západ slunce v lese na Chlumské hoře, kde jsem strávila nejednu noc v seně na posedu pro myslivce. Víte, jaká je to krása, když zapadá slunce a usíná les? Vnímáte ty vůně, paprsky, které malují mezi stromy roztodivné obrazce, šelesty v korunách stromů, vytrvalé tepání datla, jak má starost o zdraví lesa. Ptáci pomalu utichají, sem tam zapraská větev, když zvěř spěchá do úkrytu. Naposledy zapípá ještě holátko v nedalekém hnízdečku. Slunce zapadne a nastane minuta naprostého ticha. Takový klid a mír. Pak se ozve sametové houkání sovy a než spustí svoje rejdy šelmičky, co se vydávají za potravou, máte čas vnímat vůni lesa a jeho pryskyřic, která sládne a sílí. Nastane pohádková noc.

Probudíte se ještě za šera. Obloha se jasní, s prvním paprskem slunce, který pozlatí vršky smrků a borovic se ozve pípání z hnízd a do života se hlásí ptačí mláďata. Kdy se spustil koncert ptačího halekání ani nepostřehnete. Prostě les najednou zvučí, zpívá, šelestí, hučí a voní a voní...a vy máte v duši pohodu a nesmírný klid.

Kdybych si musela někdy vybrat svoji dovolenou, bylo by to doma, za humny, v lese.

cestování dovolená
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%