Den, kdy byl Napoleon
vyhnán na ostrov Elba

Den, kdy byl Napoleon
vyhnán na ostrov Elba

4. 5. 2014

Francouzský vojevůdce a jedna z hlavních postav evropských dějin přelomu 18. a 19. století Napoleon Bonaparte prožil závěrečné období svého bouřlivého života v zajetí. Nejprve byl před 200 lety, 4. května 1814, poslán do exilu na italský, tehdy ale francouzský ostrov Elba. Z ostrova se mu ale v únoru 1815 podařilo uprchnout, poté přistál se svými přívrženci opět u francouzských břehů a během triumfální cesty směrem k Paříži sbíral síly k rozhodující bitvě u Waterloo. Prohraná bitva pak ukončila Napoleonovo "stodenní císařství" a znamenala definitivní ztrátu trůnu. Zbytek života strávil jako britský zajatec na ostrově Svatá Helena v Atlantickém oceánu, kde v roce 1821 zemřel.

Ostrov Elba, který leží v Tyrhénském moři asi deset kilometrů od pobřeží, se stal francouzským územím v roce 1802. Napoleon byl zde formálně jmenován císařem ostrova a na Elbě měl k dispozici osobní gardu čítající 700 mužů. Během svého pobytu zde provedl řadu ekonomických a sociálních reforem a navrhl také vlajku ostrova (bílou s červeným pruhem a třemi zlatými včelami). Napoleon pobýval na Elbě devět měsíců a 21 dnů.

Po Vídeňském kongresu připadla Elba v roce 1815 Toskánskému velkovévodství, v roce 1860 se pak stala součástí sjednoceného Italského království.

Napoleon
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.