Naprostá většina českých občanů (přes 80 procent), se domnívá, že ví, jak vybírat potraviny vhodné pro zdravý životní styl. Výživové hodnoty ovšem pravidelně sleduje jen necelých 17 procent z nich. A z průzkumů mezi veřejností navíc vyplývá, že dvě třetiny lidí považují svůj jídelníček za nevyvážený, důvodem je podle nich nedostatek vůle, času a peněz.
Nevyvážený jídelníček vysvětlovalo 28,4 procenta lidí tím, že stravovat se zdravě je drahé, pro 21,9 procenta je to časově náročné a 17,3 procenta chybí k výběru vůle. „Stravovat se zdravě ale nemusí být nutně dražší. Nevhodně sestavený jídelníček vede k přejídání, a proto nás stojí často více peněz než pestrý jídelníček s vyváženým poměrem živin,“ upozornil specialista na výživu Petr Havlíček.
Podle průzkumu přetrvávají mezi lidmi o výživě mýty. Podle 24,5 procenta by se po páté hodině už nemělo vůbec jíst, podle 29,2 procenta jsou margaríny zdrojem škodlivých nenasycených mastných kyselin a podle 39,2 procenta je slunečnicový olej vhodnější než řepkový.
Čtěme obaly
Průzkum také potvrdil, že obecné poučky lidé dobře znají – 46 procent dává přednost méně tučnému masu nebo vybírá méně sladké nápoje. Více než třetina ale nedokázala určit tuky, které škodí zdraví.
„Lidé vnímají výživová doporučení výběrově, často mají strach z přídatných látek, šizených potravin, v lepším případě hledí jen na přijatou energii. Celkové nutriční složení potravin ale sleduje málokdo,“ doplnila dietoložka Karolína Hlavatá a připomněla, že nevhodně sestavený jídelníček je příčinou řady onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, cukrovka, nadváha či obezita.
Moc solíme
Chybou je podle odborníků například přílišné solení, 56 procent dotázaných prý omezuje vědomě spotřebu soli, ve skutečnosti však Češi solí třikrát víc, než je vhodné. S 13 až 14 gramy soli denně se řadí v Evropě hned za Maďary. Polovina Čechů nemá představu o doporučené denní dávce soli, která by u dospělého neměla překročit pět až šest gramů.
Problémem jsou také tuky, oproti doporučením mají dvě třetiny Čechů ve stravě více živočišných než rostlinných tuků, nebo o zdrojích tuku ve svém jídelníčku nepřemýšlejí, a 44,5 procenta neví, že nejvíc škodí zdraví ztužené tuky, které jsou například v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády a některých laciných polevách.
Nejčastější chyby při výběru potravin
1. |
nečteme výživové hodnoty na obalech |
2. |
nedokážeme rozlišit zdroje vhodných tuků od zdrojů těch méně vhodných |
3. |
dáváme přednost bílému pečivu před celozrnným |
4. |
upřednostňujeme tučnější varianty nebo množství tuku ve výrobcích nesledujeme |