Češi stále víc jezdí
na dovolenou autem

Češi stále víc jezdí
na dovolenou autem

11. 4. 2014

Češi stále častěji vyrážejí na výlety a tuzemskou dovolenou autem, tento způsob dopravy preferuje již 81 procent lidí. Ještě před čtyřmi lety vlastní vůz upřednostňovalo při trávení volna 72 procent turistů. Vlakem na dovolenou vyráží desetina turistů a autobusem osm procent. Vyplývá to z výzkumu domácího cestovního ruchu, který provedla agentura CzechTourism.

Na dovolenou a výlety do vzdálenosti 20 km od bydliště jezdí 24 procent lidí, na pobyty nad 100 km pak vyráží stejná část. Dalších 31 procent turistů volí k tuzemským pobytům cíle vzdálené od 20 do 50 km. K destinacím, kam se Češi dopravují nejdéle, patří Šumava a Jižní Čechy.

Klesá počet lidí, kteří vyrážejí na jednodenní výlety. Naopak přibývá vícedenních dovolených. Oproti loňsku vzrostl podíl pobytů dlouhých tři až sedm nocí z 12 na 15 procent. Na jednodenní výlety Češi nejčastěji vyráží do severozápadních Čech, na jižní Moravu, na Vysočinu a do Prahy. Na vícedenní dovolené pak jezdíme nejčastěji na Šumavu, do západočeských lázní nebo na Plzeňsko.

"Domácí turisté jezdí častěji do prověřených destinací a méně zkoušejí nová místa, často volí destinaci na základě předchozí dobré zkušenosti, díky tomu nemusí hledat informace o navštěvovaných místech," uvedl ředitel odboru Institu turismu CzechTourism Jan Herget.

Letos byly zimní výlety a dovolené ovlivněny mírnou zimou, domácí turisté cestovali více za relaxací, vzrostla atraktivita pěší turistiky, méně se naopak věnovali zimním sportům. Jako hlavní důvod k výletu uvádí 22 procent návštěvníků turistiku a sport, jejich podíl ale za poslední čtyři roky klesl o pět procent. Méně lidí vyráží trávit volno poznáním, roste naopak význam relaxace a nákupů.

Celková spokojenost českých návštěvníků s tuzemskou dovolenou se v zimní sezoně meziročně zvýšila. Velmi spokojeno bylo celých 54 procent dotázaných. Nejspokojenější byli Češi v turistických regionech Jižní Čechy, Šumava, Střední Morava, Jeseníky a Východní Morava.

auta dovolená
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.