Jak se stát zdatným wikipedistou: 6. část
FOTO: wikipedia.org

Jak se stát zdatným wikipedistou: 6. část

12. 4. 2014

Vážení čtenáři, pokračujeme v seriálu o internetové encyklopedii Wikipedie z pera pana profesora Jana Sokola. Tentokrát se seznámíme s tím, jak na wiki fungují kontrolní funkce.

Wikipedie je samozřejmě na prvním místě koníček a zábava, je na ní ale pěkné také to, že navíc ještě slouží druhým lidem – a jak jsme viděli, není jich zrovna málo. Každý si může vybrat, čemu dá zrovna přednost: může třeba soutěžit o nejlepší článek, anebo dá přednost běžné údržbě a vylepšování. Pro začátek rozhodně doporučuji to druhé a už jsem vysvětlil proč.

Poslední změny a patrola

Sebeobrana Wikipedie začíná automatickými filtry, které proklepnou každou změnu a vychytají část běžných "vandalismů", nebo zdvořileji "experimentů". Ve druhém sledu je "patrola" – ruční kontrola všech změn. Nedávné změny se vám ukáží, když na jakékoli stránce v levém sloupci kliknete na "Poslední změny".

Protože to je místo, kam zkušení wikipedisté nejčastěji chodí, jsou nahoře v rámečku různé informace a aktuality pro ně. Za vysvětlením zkratek pak následuje seznam změn s datem, časem a shrnutím editace. Patrola odhadne, které jsou podezřelé, a klikne u nich na "Rozdíl" (hned na začátku řádku) a otevře se porovnání starého a nového stavu. Změny jsou vyznačeny tučně, odstavce znaménky + (přidáno) a – (vynecháno). Pokud se ukáže, že změna je v pořádku, můžete se vrátit (šipkou doleva v levém horním rohu okna vašeho prohlížeče) a pokračovat v kontrole.

Jestliže je špatná nebo nevhodná, můžete vpravo nahoře kliknout na "zrušit editaci" (ve slangu se tomu říká "revert"). Buď se ukáže, že vás už někdo předběhl a "editaci nelze zrušit", nebo se otevře editační okno (ovšem ve "zdrojovém kódu", který zatím neumíte). Pokud ale nic dalšího měnit nechcete, stačí do "shrnutí editace" dole napsat třeba "Revert" a důvod, proč jste ho udělali, a kliknout na "Uložit změny".

Patrolování tedy chrání Wikipedii, zároveň vám ale dá nahlédnout, jak to tady chodí a brzy se naučíte i "kdo je kdo" – čí změny není třeba kontrolovat a čí naopak vždycky. Protože se tu podíváte na nejrůznější články, určitě narazíte na takové, které přímo volají po nějakém vylepšení, a inspirujete se, kde byste se nejlépe uplatnili.

Sledované stránky a historie

Třetí sled sebeobrany představují Sledované stránky. Liší se tím, že se zde zobrazují jen změny v článcích, které se sami rozhodnete hlídat a které vás zajímají. Poslední změny ubíhají dost rychle, kdežto na sledovaných stránkách informace zůstává a dá se kdykoli vyvolat. Postup kontroly je velmi podobný: kliknout na "Rozdíl" a případně "zrušit editaci", nebo článek obyčejně otevřít a opravit Visual Editorem, jak to už umíte.

V každém případě je tu ale v záloze ještě historie článku, kde se trvale uchovávají všechny jeho verze. Můžete si ji prohlédnout, když nahoře vedle vyhledávacího okénka kliknete na "Zobrazit historii". Ukáže se vám sloupec záznamů s datem, autorem, velikostí a shrnutím editace. Když na kterémkoli řádku kliknete na "teď", zobrazí se ve dvou sloupcích porovnání příslušné verze se současnou, pokud kliknete na "předchozí", bude to porovnání s minulou verzí, a pokud kliknete na datum, zobrazí se tato verze samotná. Tak můžete sledovat postupný vývoj článku úplně od začátku, zjistit, kdo se na něm jak a kolik podílel – a můžete kdykoli některou z předchozích verzí obnovit. To se sice dělá jen výjimečně, ale jako poslední záchrana je to důležité.

Na historii je také vidět, proč se má při složitějších úpravách používat tlačítko "náhled" nebo "kontrola", které vám novou verzi ukáže, a ukládat ji, až když jste s ní spokojeni. Začátečníci naopak ukládají každých pár minut, čímž přidělávají práci patrole na "Posledních změnách" a také zbytečně zahlcují historii článku.

Příště si už ukážeme, jak konkrétně pracovat se články.

 

Profesor Jan Sokol
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. (* 18. dubna 1936, Praha) je český filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě v roce 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003. Zabývá se hlavně filozofickou antropologií, etikou, dějinami náboženství a antropologií institucí. Publikoval řadu knih a přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. V letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde dodnes vyučuje. Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sokol


Pokračování příště

Wikipedia
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%