Karel Zeman, mistr
české animace

Karel Zeman, mistr
české animace

5. 4. 2014

V mládí ho víc než umění lákalo cestování, už jako student kolínské obchodní školy prochodil křížem krážem Jugoslávii. Po studiích reklamního výtvarnictví ve francouzském Aix-en-Provence zase procestoval Maroko, Egypt nebo Řecko. A stihl by toho patrně víc, kdyby ho na cestě "na zkušenou" nezastihl odvod. Po vojně v Pardubicích ale už zůstal v Československu.

Slavný český scenárista, výtvarník a režisér animovaných filmů Karel Zeman zemřel ve Zlíně přesně před 25 lety, 5. dubna 1989, ve věku 78 let .

Karel Zeman se po konci druhé světové války začal ve zlínských studiích věnovat kreslenému filmu. Jeho první kombinovaný krátkometrážní snímek Vánoční sen (natočil jej spolu s Hermínou Týrlovou a režisérem Bořivojem Zemanem) z roku 1946 dostal Cenu za nejlepší loutkový film na MMF v Cannes. Později sklidil u diváků úspěch svou sérií veselých příběhů o Panu Prokoukovi. V roce 1955 natočil Zeman patrně nejznámější dílo - celovečerní dobrodružný film Cesta do pravěku, který úspěšně kombinoval živé herce a reálné exteriéry s trikovými záběry.

Poetický rukopis, v němž novátorsky spojoval animovaný film s hraným, rozvíjel Karel Zeman i později. Do srdce diváků, ale také filmových znalců od Kanady po Japonsko, se zapsal například Vynález zkázy (1958), natočený na motivy stejnojmenného románu Julese Verna. Hranice Československa překročila i Zemanova další díla - například Baron Prášil, Ukradená vzducholoď, Na kometě nebo pohádka Čarodějův učeň.

výtvarníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.