Cesta na Sever 7:
Jönköping

Cesta na Sever 7:
Jönköping

8. 5. 2012

Kuchař má přichystanou snídani. Můžeme se najíst , vzít vše potřebné pro dnešní den a opět jedeme na výlet. Přijíždíme do města JÖNKÖPING.

Cesta do tohoto města, kolébky bezpečných zápalek, probíhá pohodově. Hlavní město stejnojmenné provincie leží na jižním konci jezera Vättern. Žije zde kolem 90 000 obyvatel. Město je známé jako centrum vzdělání, a to především díky zdejší univerzitě. Hokejoví fandové bědí, že zde působí také úspěšný hokejový klub.  

Nejdříve se individuálně procházíme městem. Moc se mi líbí vystavené květiny před obchody, hlavně vřesy.Ty jsou opravdu parádní. Dokonce u nich zůstávají stát i muži. Jdeme na náměstí a sledujeme práci zaměstnanců snad „SLUŽEB MĚSTA“. Ve velkých truhlících jsou v plném květu muškáty, ale i jiné zajímavé kytky. Lidé přijíždějí, vidlemi nabírají květenu a vyhazují ji do vlečky. Uklízejí, blíží se zima, je třeba udělat pořádek. je mi kytek líto.Nenápadně se ptám, zda si můžu odlomit „aplégr“. Je mi dovoleno. Ale výsledek se nedostavil.Tento druh krásných plných muškátů žádné výhonky neměl. Zvláštní odrůda. Paní u vlečky se usmívá, já děkuji a odcházím.

Ještě máme čas,takže se jdeme s manželem podívat do prodejny sportovních oděvů. Barvy mi vyrážejí dech. Ale nezapřu, že totéž mi udělaly ceny. Ještě pár nezbytných foteček města a odcházíme na smluvené místo - naším dnešním cílem je návštěva SIRKÁRNY.  Málokdo ví, že Švédsko vlastní patent na sirky. Málokdo ví, že se zde vyráběly první bezpečnostní sirky. Nejdříve sledujeme krátký film o historii, kde se dovídáme něco o žlutém fosforu, o tom, že kdysi zápalky vyráběly jen děti a také o tom, proč umíraly tak mladé. Tomu učinil přítrž jeden chytrý pán, který přišel na to, že ohřeje-li žlutý fosfor, získá nejedovatý fosfor červený, zápalky už nebudou chytat samy od sebe, hasiči budou mít méně práce a děti nebudou umírat tak mladé. Bylo to roku 1855 a ten pán se jmenoval Johan Lundström. Procházíme muzeem, prohlížíme si zajímavé stroje, kupujeme suvenýry. Vlastníma rukama si můžeme udělat zápalkové krabičky.

Za námi je další zajímavý zážítek, který se nám už nikdy z paměti nevymaže. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%