Záhada zmizelého letadla
oživila bolest z roku 1977

Záhada zmizelého letadla
oživila bolest z roku 1977

31. 3. 2014

Rodiny těch, kdo byli na palubě letadla společnosti Malaysia Airlines letu číslo 370, čekají na konkrétní odpovědi na otázku, co se stalo jejich blízkým, už více než tři týdny. Milovaní a blízcí těch, kdo byli na palubě letu Malaysia Airlines číslo 653, čekají už 37 let, napsal zpravodajský server CNN.

Let 653 byl unesen v roce 1977 na trase ze severomalajsijského města Penang do Kuala Lumpuru. Letoun Boeing 737-200 se při klesání zřítil do mangrovníkových močálů. Zahynulo všech 100 lidí na palubě. Před zmizením letu 370 to byl nejtragičtější incident v historii malajsijského letectví.

"Ani po 37 letech neznáme plnou pravdu," řekla Ruth Parrová, které bylo 19 let, když její otec Thomas zahynul při neštěstí. Únosce či únosci letounu nebyli nikdy identifikováni navzdory existenci hlasových záznamů z kabiny, které zachytily všechno od jejich vniknutí do kokpitu, až po zvuk střelby, která zabila oba piloty.

Podle zprávy Malajsijského úřadu pro civilní letectví byl letoun unesen, když se blížil ke Kuala Lumpuru. Namísto přistání pokračoval směrem na Singapur. Při klesání byla posádka zastřelena, letoun provedl několik manévrů nahoru a dolů, a nakonec se zřítil do bažinaté půdy. Zpráva došla k závěru, že neštěstí způsobila skutečnost, že únosci zlikvidovali posádku, a letadlo zůstalo bez profesionálního řízení.

Část očitých svědků v té době uvedla, že viděli letadlo v plamenech, ještě než dopadlo na zem, zatímco jiní hlásili explozi před dopadem. Vyšetřovatelé ale nenašli důkazy podporující tyto informace.

Příbuzným obětí letu číslo 653, s nimiž se CNN podařilo spojit, vrátilo zmizení letu 370 vzpomínky na tuto traumatickou dobu. Během let se naučili se smutkem vyrovnat, ale nehoda z roku 1977 stále ovlivňuje jejich život.

"Celou dobu to nosíte s sebou," řekl Tom Sherrington, jehož otec Richard byl také na palubě. Je přesvědčený, že zvyk jeho rodiny otevřeně vzpomínat na otce, kterého popisuje jako "zábavného chlapíka" a "velkého dobrodruha", všem pomohl se s jeho smrtí vyrovnat. Návštěvy u památníku postaveného nedaleko místa pádu letadla v malajsijském pobřežním městě Tanjung Kupang pak daly jeho rodině místo, kde mohou oplakávat svou ztrátu.

Rodinám cestujících a posádky z letu číslo 370 Sherrington radí, aby se soustředily na vzpomínku na své milované a nesnažily se někomu dávat vinu. "Všem bych poradil, aby nezačali být příliš posedlí tím, kdo za to může a podrobnostmi či výčitkami," dodal. Po podobných tragédiích by podle něj měly rodiny držet pohromadě a vzájemně se utěšit.

Parrová i Sherrington se ale shodují, že každý zpracovává vlastní smutek svým způsobem a neexistuje žádná zkratka, jak se s ním vypořádat. "S postupujícím časem je to trochu snazší, ale nikdy na ten den nemůžete zapomenout," řekla Parrová.

"Pořád budete mít pocit, že toho člověka vidíte. Zahlédnete ho ve zpětném zrcátku auta nebo jak přechází silnici. Bude všude. Každou chvíli zaslechnete jeho hlas, jen abyste zjistili, že je to zase někdo jiný," dodala.

letecké katastrofy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.