Kvůli teplu hrozí invaze
klíšťat, nechte se očkovat

Kvůli teplu hrozí invaze
klíšťat, nechte se očkovat

31. 3. 2014

Letošní mírná zima výrazně zvýšila výskyt klíšťat, čímž stouplo i riziko, že se člověk může od klíštěte nakazit. Loni bylo v Česku 625 případů klíšťového zánětu mozku, což je o 52 případů víc než v roce 2012, dva lidé loni na toto onemocnění zemřeli. Ohroženi jsou zejména aktivní lidé, kteří tráví volný čas v přírodě, nákaza bývá velmi nebezpečná pro starší lidi a děti.

Jediná účinná ochrana

Ministerstvo zdravotnictví proto varuje před klíšťaty a doporučuje lidem očkování. Zatím je však očkováno proti klíšťovému zánětu mozku jen zhruba 23 procent občanů.

„Průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta se podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny v roce 2013 vyšplhaly na 14 184 korun, jedna dávka očkování vyjde na 700 korun a přispívají na ni pojišťovny. Proto apelujeme, aby lidé nepodceňovali prevenci, dali se očkovat a prospěli tak nejen sobě, ale i celému zdravotnímu systému,“ vypočítává ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Také hlavní hygienik Vladimír Valenta upozornil, že počty očkovaných jsou v Česku velmi nízké, i proto je výskyt onemocnění nejvyšší v zemích Evropské unie. Očkování je přitom jedinou účinnou obranou proti klíšťovému zánětu mozku, který je velmi nebezpečný a mívá závažné následky, včetně smrti.

Trvalé následky jsou běžné

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění postihující mozek a mozkové blány. Virus přenášejí hlavně klíšťata, mohou ho přenést ale i komáři, člověk se může nakazit také z nedostatečně tepelně zpracovaného kravského, kozího a ovčího mléka, nebo z výrobků z tohoto mléka.

Mezi příznaky nemoci patří bolest hlavy, malátnost, horečka, pocit na zvracení, světloplachost, bolení kloubů a bolest v krku. Po vyléčení může zanechat nemoc jako trvalý následek chronické bolesti hlavy, poruchy spánku a soustředění, obrnu končetin, sníženou výkonnost nebo deprese.

klíšťata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...