Dopřejte trávníku jarní péči. 
Bude zdravý, hustý a zelený

Dopřejte trávníku jarní péči.
Bude zdravý, hustý a zelený

21. 3. 2014

Bez barvy, energie a navíc prorostlé mechem? Na trávníky po zimě není příliš pěkný pohled. Nedostatek slunečního svitu, živin a nízké teploty daly travnímu porostu přes zimu zabrat. Chcete trávníku pomoci rychle zregenerovat a mít ho přes celé léto zdravý a krásně zelený? Je nejvyšší čas na jarní péči.

Prvním krokem, který by měl pro obnovu trávníku na jaře přijít je vertikutace. Ta se provádí strojem, který je na první pohled identický se zahradní sekačkou, ovšem jeho funkce je odlišná. Vertikutátor pomáhá trávník provzdušnit a zbavit ho travní plsti, která je tvořena zbytky staré trávy, plevelem a mechem, a ucpává trávník, který v důsledku toho nemůže dýchat, přijímat živiny ani vodu. „Vertikutátor má na hřídeli svisle umístěné vertikutační nože, které jemně nařezávají travní drn. Díky tomu se ke kořenům lépe dostává voda i živiny a navíc tráva také lépe odnožuje,“ vysvětluje Jaroslav Nováček ze společnosti Mountfield. Některé stroje mají kromě nožů také vertikutační pružinky, ty dokáží z trávníku odstranit veškeré nečistoty, jako jsou mechy nebo zbytky staré trávy.

Kvalitní vertikutátor by měl mít:

  • Pevnou a stabilní konstrukci
  • Dostatečně velký výhozový otvor, kterým se zbytky a nečistoty z trávníku dostávají ven
  • Zespodu stroje v prostoru před noži ne příliš velký prostor, aby se v něm netvořily chuchvalce
  • Dostatečně široký záběr

Vertikutace je na jaře nezbytná - pomůže trávníku opět dýchat, přijímat živiny a vodu

Pro menší plochy, v jejichž blízkosti se nachází zdroj elektrické energie, je vhodné používat vertikutátory elektrické – jsou lehčí, snadněji se skladují i udržují a jejich provoz je tišší. „Benzínové stroje jsou oproti elektrickým výkonnější a na větší plochy také účinnější. Mívají větší záběr a práce s nimi je podstatně rychlejší,“ dodává Nováček.

Vertikutace je prvním krokem v jarní péči o trávník. Následovat by mělo hnojení a dosetí holých míst vzniklých po provzdušnění vertikutátorem. Během vegetačního období samozřejmě nezapomeňte na pravidelné sekání a zavlažování. 

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.