Krize prospívá kartářkám,
věštcům a… podvodníkům

Krize prospívá kartářkám,
věštcům a… podvodníkům

19. 3. 2014

Amulety zajišťující svému nositeli, že najde práci, za 200 eur (5400 Kč). Věštění osudu z hvězd online za 50 eur (1350 Kč). Více než 1000 eur (27 000 Kč) za rady, jak čelit nepříznivému osudu.

Zvyšuje se počet těch, kdo se uchylují k magii a výkladu z karet, aby nalezli klid duše a vyřešili své existenční problémy. Zisky těch, kdo takové služby poskytují, značně vzrostly a často unikají zdanění, píše italský deník Corriere della Sera.

Ekonomická krize prospívá mágům a kartářkám – okultním praktikám věří 13 milionů Italů. V době, kdy se na dlažbě ocitají miliony lidí, se stále více lidí, kteří přišli o práci, obrací na věštce a kartářky v naději, že jim to pomůže vyřešit jejich problémy. Je mnoho těch, kdo chtějí znát čísla, která vyjdou v loterii, nebo chtějí slyšet rady, jak vyhrát v hazardu.

Parazité lidského neštěstí

Beznaděj a zranitelnost přinášejí obrovský zisk těm, kdo se často uchylují k podvodům a psychologickým manipulacím. Hovoří se o byznysu s obratem jen v Itálii ve výši 6,5 miliardy eur (175,5 miliardy Kč) ročně, z nichž značnou část vydělávají tito podvodníci na černo. Podle poslední zprávy sdružení na ochranu spotřebitelů Codacons se počet Italů, kteří se alespoň jednou za rok obrátili na věštce a kartářky, aby poznali svou budoucnost, zvýšil z deseti milionů v roce 2006 na 13 milionů v loňském roce.

Nejde zdaleka jen o Itálii. Tento neprůhledný sektor trvale roste všude, mimo jiné i díky vydatné přítomnosti na webových stránkách. "Experty na budoucnost" kontaktuje prostřednictvím internetu stále více lidí, někteří třeba jen ze zvědavosti. Takzvaní "senzitivové" se přizpůsobili měnícím se časům a nabízejí možnost platby přes chytrý telefon a tablet.

Například po zadání hesla "kartářky" nalezneme na Googlu 367 000 webových stránek zasvěcených magii a okultismu. Ty slibují pomoc po celých 24 hodin a konkrétní řešení problémů s prací, láskou či majetkem. Rady poskytují i po telefonu, kdy jedna minuta stojí od 0,80 po 1,20 eura (22 až 32,50 Kč). Někteří nabízejí "balíčky" s konzultacemi trvajícími od 30 do 150 minut. Více než dvě hodiny konverzace tak nakonec může stát 120 eur (3250 Kč).

Jiní mágové na internetu požadují platbu na jakési záhadné číslo ve Švýcarsku. Například s kartou Visa můžete za 80 až 200 eur (2160 až 5400 Kč) dostat blíže nespecifikované amulety pro štěstí až do domu. Někteří dokonce vymysleli amulety "nabité energií". Ty se ovšem musejí každý měsíc znovu "nabít". Jak? Samozřejmě za další peníze.

Místo senzibila operátor

Webové stránky nabízejí široký výběr mágů či kartářek. Ve většině případů se ovšem nejedná o zkušené odborníky na esoterismus, ale o operátory call center, kteří mají za úkol udržet zákazníka co nejdéle na telefonu a vytvořit u něho psychickou závislost. Anonymita, kterou klientovi poskytuje internet, jej však vystavuje mnohem většímu nebezpečí, že se ocitne v rukou šarlatánů.

Je tu i druhá strana mince: telefonní operátoři. Jde téměř vždy o nezaměstnané, kteří ze zoufalství souhlasili s tím, že se z nich stanou experti na budoucnost. V call centrech jsou využíváni prostřednictvím směšných pracovních smluv. Podle posledních údajů je jen v Lombardii na 2800 operátorů a roční obrat činí 80 milionů eur (2,16 miliardy Kč) ročně.

Klienti se na policii obracejí jen výjimečně. Většina obětí se stydí, a proto raději mlčí. „Neexistují žádné webové stránky tohoto druhu, které by byly bezpečné,“ varuje Lisa Di Berardinová z velitelství poštovní policie v Lombardii. „Jediným cílem je vždy jen vyždímat ze zákazníka co nejvíce peněz,“ dodává.

okultismus šarlatánství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.