Zapomenutý kostelík II., kostel svatého Prokopa v Braníku

Zapomenutý kostelík II., kostel svatého Prokopa v Braníku

18. 3. 2014

Další kostel z cyklu Zapomenuté kostelíky je v Braníku, nedaleko (tři stanice tramvají) kostela Michaela Archanděla v Podolí a jeho historie s ním trochu souvisí.

Braník, dříve vzdálené předměstí Prahy, obklopený sady a vinicemi, byl častým cílem pro výlety Pražanů. V té době chodili braničtí katolíci na bohoslužby právě do podolského kostelíku pod Vyšehrad. Až koncem 19. století se začal Braník rozrůstat a s tím rostla i potřeba vlastního svatostánku.

Kostel svatého Prokopa je umístěn ve staré části Braníka, na kopci nad školou, ve Školní ulici. Až mě zarazilo, jak je branický kostel svatého Prokopa mladý. Jeho základní kámen byl položen v létě roku 1900 a už 22.9.1901 kostel stál. Byl vystavěn podle projektu arch.Rudolfa Vomáčky a věž byla pro nedostatek finančních prostředků postavena až později, roku 1904. Celý kostel je stavba jednolodní ve slohu novorománském.  

Do kostela se vchází přízemím věže, nad vchodem jsou umístěny varhany. V kostele najdete krom krásné výzdoby a jiných sakrálních památek sošku Vltavské madony, která do Braníka připlavala při povodni roku 1890.

Celé vyprávění o kostelíku, třeba o jeho zvonech, o sošce, která zdobí vstup do kostela a celou fotogalerii naleznete na mém webu www.aubrieta.cz.

Těším se na Vaši návštěvu a nezbytné komentáře.

Vaše Aubrieta 

kostely
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.