Máte rádi rozhledny?
Doporučuji Bolfánek

Máte rádi rozhledny?
Doporučuji Bolfánek

16. 3. 2014

Historie: Na vrchu Zďáru (587 m) u Chudenic stávala kaplička svatého Wolfganga (jméno později počeštěno na Bolfánek). Pověst uvádí, že když se vracel řezenský biskup Wolfgang z Prahy, kde na přání knížete Boleslava II. vysvětil v r. 973 prvního českého biskupa Dětmara, přenocoval tu v jeskyňce pod skalou. Nedaleko byla studánka s léčivou vodou, ke které přicházeli poutníci zblízka i zdaleka.

V letech 1722 - 1725 postavil zde František Josef Černín podle plánu černínského architekta Maxmiliána Kaňky velký poutní kostel, který byl však za náboženských reforem císaře Josefa II. v roce 1782 uzavřen. Kostel chátral a byl v roce 1810 zbořen až na věž, které místní obyvatelstvo pojmenovalo Bolfánek. V roce 1845 byla věž (původně s cibulovitou věží) zvýšena na 45 metrů a tesařským mistrem Janem Kubátem změněna na nynější podobu. Stala se záhy velmi oblíbenou rozhlednou a to především díky nádhernému výhledu na panorama Šumavy. V roce 1829 sloužil u kaple slavnou staroslovanskou mši Josef Dobrovský.

V letech 1950-51 byla věž opravena. V následujících desetiletích stavba chátrala a až v r. 1991 obec Chudenice zahájila postupnou rekonstrukci. Nejdříve byly zajištěny omítky, byla osazena vstupní mříž a na bývalý kůr bylo vsazeno velké okno. V letech 2001 a 2002 dostala celá rozhledna nová okna.

Vřele doporučuji navštívit, nádherná krajina!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.