Jak se stát zdatným wikipedistou: 3. část
FOTO: wikipedia.org

Jak se stát zdatným wikipedistou: 3. část

18. 3. 2014

Vážení čtenáři, pokračujeme v seriálu o internetové encyklopedii Wikipedie z pera pana profesora Jana Sokola. Tentokrát se seznámíme s tím, jak na wiki najít konkrétní informace.

Ať se na Wikipedii dostanete přímo ze stránek i60.cz (ikonka vlevo uprostřed) či prostřednictvím vyhledávače, objeví se vám vpravo nahoře okénko (hledat), kam můžete napsat název hledaného článku. Názvy článků mají odpovídat českému pravopisu a běžnému očekávání, takže jména se píší v přirozeném pořadí: "Bill Clinton" a ne "Clinton, Bill". Ženská jména se v češtině přechylují, ale u cizích jmen to není jednoznačné. Paní Clintonovou najdete pod "Hillary Clintonová", ale najdete ji, i když napíšete jenom "Clinton": ženská příjmení se uvádějí i pod jejich mužskou formou.

Pusťme se tedy do hledání

Zkuste teď do vyhledávacího okénka napsat třeba "Josef Suk". Už když píšete, tvoří se pod okénkem seznam článků, které tak začínají; pokud je mezi nimi ten, který chcete, stačí na něj kliknout. Vy ale teď dopíšete do konce "Josef Suk" a kliknete na značku hledání nebo stisknete "Enter". Otevře se stránka s názvem "Josef Suk", ale bude to takzvaný rozcestník – seznam, který ukazuje na všechny články tohoto jména, v našem případě "Josef Suk starší" a "mladší". Rozcestník vyvoláte také, kdybyste zadali jenom "Suk". Budou v něm odkazy na články, v jejichž názvu se slovo "suk" vyskytuje: od uzlu v prkně až po všechny možné Suky a Sukové. "Odkaz" nebo v hantýrce také "prolink" se v textu zobrazuje modře, což znamená, že kliknutím se můžete ihned dostat na příslušný článek, třeba "Cyril Suk" nebo "Helena Suková". Zato "Barbara Sukowa" se zobrazuje červeně, což znamená, že by tu odkaz na tuto dámu měl asi být, ale článek (ještě) není. Kdybyste do vyhledávacího okénka napsali "Barbara Sukowa", pod okénkem nic nevyskočí a na kliknutí se objeví citáty ze všech možných stránek, kde se toto jméno vyskytuje. Nejdřív by byly ty, kde se výraz vyskytuje v názvu, a pak i ty, kde se vyskytuje někde v textu.

Pravopis, nabídka a možnosti

Totéž se objeví pokaždé, když článek se zadaným názvem na wiki není. Ale pozor: zadali jste název správně a přesně? Jmenuje se ten člověk opravdu Shulz, anebo spíš Schulz? Jmenuje se článek "Platon" nebo "Platón"? Počítač je rychlý a přesný, ale sám si nic nedomyslí. Mnoho takových dvojznačností řeší wiki "přesměrováním" (redirectem), který dotaz prostě přehodí na správnou variantu názvu. Někdy to ale není možné, a tak musíte zadání zjednodušit: kdybyste hledali informaci o české vládě v roce 2007, můžete zadat třeba "Česká vláda", což vás přesměruje na "Vláda České republiky". Tam to sice ještě není, ale pod nadpisem "Související články" (dole ke konci článku) najdete "Seznam vlád Česka" a tam už v tabulce stojí modré "Druhá vláda Mirka Topolánka".

Ale vraťme se k Josefu Sukovi. Klikneme teď v rozcestníku na "Josef Suk mladší" a otevře se příslušná stránka. Vpravo je obrázek a pod ním "infobox", formalizovaný přehled hlavních údajů o tématu článku. Vlastní text začíná úvodním odstavcem, který má téma článku stručně a jasně představit. Je v něm řada modrých "linků", které by vás dovedly třeba na článek o 8. srpnu nebo o roce 1929, ale také na článek "housle", "inženýr" nebo "Antonín Dvořák". Následuje v rámečku "Obsah", kde jsou názvy všech kapitol a podkapitol článku, na které se také dostanete prostým kliknutím.

Hned na prvním řádku, za slovy "7. listopadu", je index v hranatých závorkách [1]. Když na něj kliknete, dostanete se na poznámku (referenci, ve slangu "ref"), která uvádí, odkud informace pochází. Na začátku poznámky je svislá šipka, která Vás vrátí zpátky do textu. Dole za "Referencemi" je ještě oddíl "Externí odkazy", odkud se lze dostat na různé zdroje na internetu, které se tématu týkají, vpravo je odkaz na Commons s obrázky (pozor, musíte kliknout na "Josef Suk mladší", ne na "Wikimedia commons") a odkaz na katalog Národní knihovny s jeho díly. Pod tím je "navigační box" (navbox) s nositeli Ceny A. Dvořáka.

Porovnejte spolehlivost dat

Úplně dole jsou modře tzv. Kategorie, to jest třídy článků s podobnými tématy. Kategorie tvoří logický strom, od těch nejvyšších, které jsou na Hlavní straně, přes stále podrobnější podkategorie až po jednotlivé články. Pokud kliknete na "Čeští houslisté", najdete seznam článků, které někdo zařadil do této kategorie, pokud kliknete na "Narození 1929", seznam článků o osobách, které se v tom roce narodily.

Užitečné údaje jsou i v levém sloupci stránky pod "Wikikoulí". Nejdříve je několik důležitých odkazů, které často potřebujete – může vás zajímat třeba "Nápověda", kde se o práci s Wikipedií můžete dozvědět mnohem víc. Návody pro psaní a úpravy článků se ovšem týkají "zdrojového kódu" Wikipedie, kdežto my se budeme později pohybovat jen ve Visual Editoru, který je snazší a názornější.

V rubrice "Tisk/export" jsou možnosti, jak článek "exportovat" nebo vytisknout. Připomínám, že texty Wikipedie nejsou chráněny copyrightem a lze volně používat kdekoli jinde, musí se však uvést, odkud pocházejí.

Zvlášť zajímavé mohou být odkazy "V jiných jazycích" ("interwiki" čili "IW"): je to seznam článků o stejném tématu (v našem případě o J. Sukovi ml.) na jiných Wikipediích. Možná ne u "českého" tématu, jako je Josef Suk, ale u obecných článků může být velmi užitečné, porovnat tento článek s jinými, které mohou být podrobnější a důkladnější, a zároveň představují určitou pojistku spolehlivosti. Anglické, německé či francouzské Wikipedie jsou také výborným zdrojem pro překlady a obohacování české Wikipedie. A profesionální překladatelé už přišli na to, že pro překlad odborných termínů, které v jazykových slovnících často chybí, je výhodné použít IW Wikipedie, kde se lze často třeba podle obrázků přesvědčit, že je to skutečně tatáž věc, správný ekvivalent.

Samozřejmě, že při tom můžete narazit i na chyby, které je třeba opravit, ale o tom až příště.

 

Profesor Jan Sokol
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. (* 18. dubna 1936, Praha) je český filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě v roce 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003.

Zabývá se hlavně filozofickou antropologií, etikou, dějinami náboženství a antropologií institucí. Publikoval řadu knih a přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. V letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde dodnes vyučuje. Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sokol


Pokračování příště

Wikipedia
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%