Hitler: Jsem tady,
abych vás zabral

Hitler: Jsem tady,
abych vás zabral

14. 3. 2014

Ačkoliv první příslušníci wehrmachtu a jednotek SS překročili československou státní hranici již 14. března 1939, jako datum zahájení okupace českých zemí nacistickým Německem bývá uváděn až 15. březen. Toho dne v šest hodin ráno se německá armáda začala valit v několika proudech do českého vnitrozemí, během dvou hodin se motorizované jednotky objevily i v Praze. 

Nedlouho po sedmé večer se už výhledem z oken Pražského hradu kochal sám nacistický vůdce Adolf Hitler, který přesně před 75 lety přijel do metropole zpečetit okupaci země.

Říšský kancléř se v Praze zdržel necelých 24 hodin, během nichž (16. března) vydal nelegitimní výnos o zřízení protektorátu Čechy a Morava. Tento útvar neměl žádnou státní povahu a byl integrální součástí Třetí říše. Představitelem protektorátní správy zůstal prezident Emil Hácha jako takzvaný státní prezident, skutečnou moc však v rukou držel Hitlerem jmenovaný říšský protektor.

Nacistický teror za protektorátu, který zanikl v květnu 1945, si vyžádal přes sto tisíc obětí.

Hitler
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.