Stěhování štamgastů

Stěhování štamgastů

17. 3. 2014

V dnešní těžké době se nevede boj o zrno, ale o zákazníka. Vesnické hospody zejí prázdnotou. Ještě tak v sobotu večer hlučí lokál změtí hlasů. V neděli odpoledne už čumí jenom pár štamgastů na televizi. V obci Podboří jsou dvě hospody a kavárna. Kavárna je u fotbalového hřiště. Hospoda u Matěje sídlí v části Podboří, hospoda U Leoše v části Lesov. Nutno zdůraznit, že každý lokál má své skalní příznivce. Není třeba dresů, parta je v hospodě zavedena a přítomnost cizího tělesa u konkurence je okamžitě zpozorována a veřejností komentována.

Stínová vláda, sestavená z rady starších, přebývá každý čtvrtek v kavárně. Důchodci mlátí prázdnou slámu každý pátek v hospodě u Leoše v místní části Lesov. Desítka bývalých členů fotbalového výboru, nyní mimo hru, schází se každou sobotu i s manželkami v téže hospodě. Tato komunita sídlí u dřevěné odsouvací stěny. Majitel zařízení jim dokonce pořídil tapecírované židle s opěradlem a stoly v zákrytu zdobí každou sobotu štítek RESERVE. Deset let, sobotu co sobotu, dráždí komunita osamělé pijáky družnou zábavou a plodnou diskusí. Prý jim dokonce někteří jedinci tiše závidí. Parta takto tráví i všechny Silvestry.

Letošní Silvestr měl být jako všechny ostatní. Televize je vypnuta. Majitel proměnil prostor před tímto kulturním fenoménem v taneční parket. Hosté si přinesli cédečka. Bude se tančit až do rána.

Poklidnou atmosféru najednou poruší hromové rány. Mladí v jedné polovině sálu starou partu předběhli. Celým prostorem bude nadále dunět hevymetal! Až do druhé hodiny ranní nebude u stolu slyšet vlastního slova. Mládí je mládí, ale mezi tou partou značně podroušených divočáků vyčnívá Babička Marry! Statná šedesátnice se z neznámých důvodů objevila jako kvočna mezi mláďaty!

"Starci“ se pochopitelně ohrazují. Výsměch z mládežnického sektoru je jim odpovědí. Jeden opilec prohlásí: "Blbí důchodci, trhněte si nohou!“ Rázem u stolu proběhne referendum. Otázka zní: "Máme tomu ožralému blbci dát do držky?“ Odpověď je jednoznačná. "Ten povaleč na to čeká. Jednu mu ubalíš a budeš pak jeho případnou pracovní neschopnost financovat!“

S jídlem roste chuť. Mladým nestačil ten rachot, začali i tancovat. Najednou začal po lokále pobíhat úplně nahý mladý opilec. Vyskakoval na stoly. Z hospody se stal pajzl nejhoršího ražení. Hlučná hudba byla úkazu nepříjemným doprovodem. Proti protestu staré party ozvala se ze strany naháče urážka manželky jedno člena seniorské komunity. Pak se lokál změnil v bojiště. "Babička Marry“ vyčnívala nad vojskem mladých. Dostala dvě rány neznámou pěstí a byla vyhozena z lokálu. První dějství skončilo.

O půl druhé v noci se objevil mezi dveřmi mstitel. Přivolala jej maminka vyhozená z lokálu. Tento syn napadené a primitiv se objevil u stolu starců. Zezadu a bez jakéhokoliv varování srazil jednoho z party na zem a mlátil jej i na zemi. Rázem přestala jakákoliv legrace. Napadený upadl do bezvědomí a neprobudil se ani v přivolané sanitce. K bitce nedošlo. Na zemi ležící a krvácející člověk v hlubokém bezvědomí každého zmrazil. Agresivní hlupák utekl. Chlapi v partě zůstali neschopni pohybu. Bylo jediným štěstím, že se mezi hosty objevila zdravotní sestra a dokázala bezvědomému poskytnout první pomoc. No a dalším štěstím byl ten prostý fakt, že agresivní zuřivec nedostal po hřbetě židlí. V tom případě by v tomto absurdistánu nebyl viníkem primitivní agresor, ale ochránce bitého!

 

Zlatým hřebem byl ovšem přístup policisty. Ten sepisoval protokol se svědky události za stálého rachotu heavymetalového řevu. Na dotaz, jestli nemůže zařídit vypnutí hudby, nebo alespoň ztišení, policista pravil: "Na to nemám pravomoc!“ No a ten prostý fakt, že majitel lokálu odmítl zavolat záchranku i policii hovoří o všem. Několik svědků neochotu majitele potvrdilo. Nakonec musel záchranku i policii pozvat neznámý mobil!

V obci Podboří nastalo stěhování národů. Celá parta se přestěhovala do konkurenční hospody. Kupodivu tato změna neunikla pozornosti celé vesnice. Hospodu Lesov ovládlo dravé opilecké mládí. Svoboda a demokracie zvítězila na celé čáře.

Po nějaké době, na novém působišti, setkal se Frantík Rendl, coby příslušník party emigrantů s konkurenční návštěvou. Otec se synem, štamgasti z Lesova, se v konkurenční hospodě pohádali a porvali. Syn srazil k zemi otce a pak usnul. Oba byli těžce podnapilí.

I pravil Fanouš v novém lokále přítomným hostům: "Panové, právě nás navštívila stranická a vládní delegace od konkurence!“

Život jde dál. Možná se hrany obrousí. Pravděpodobně se stará parta do Lesova už nevrátí. Ti opoždění dědkové a babky se bez přítomnosti dravého a hravého mládí jistě rádi obejdou.

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.