Někdejší betonová poušť: Chodov

Někdejší betonová poušť: Chodov

7. 3. 2014

Psát o celé Praze jako o "mém městě" mi nepřísluší a navíc by to bylo nad mé síly. Sice v Praze žiji již mnoho let, avšak tam, kde jsem si dříve nikdy nepřála bydlet, totiž na Jižním Městě.

Když jsem si kdysi dávno v 70. letech v jižních Čechách s oblibou prohlížela mapu Prahy, uchvacovaly mě květinové názvy ulic na Zahradním Městě - Jabloňová, Chrpová, Macešková - a říkala jsem si, že tam bych chtěla jednou bydlet. Naproti tomu mě při občasných návštěvách Prahy děsila šedá hradba paneláků, tyčících se na obzoru při příjezdu do Prahy vpravo od dálnice. Betonová poušť neboli vyrůstající Jižní Město.

Paradoxně se po mém příchodu do Prahy v létě 1982 stala mým prvním dočasným bydlištěm ubytovna v Jabloňové ulici na Zahradním Městě, odkud jsem co nejrychleji zmizela. A opět paradoxně bydlím již 21 let v paneláku na Chodově na Jižním Městě, které se z někdejší jednolité betonové pouště přece jen zčásti proměnilo na čtvrť, kde se dá docela dobře žít.

Chodov je dnes součástí Městské části Praha 11
Až do roku 1968 byl Chodov samostatnou, samosprávnou obcí. Politická obec Chodov zahrnovala na počátku 20. století obyvatele vesnic Chodov a Šeberov. K výstavbě Chodova došlo ve 20. letech, a to na pozemcích tehdejšího hospodářského dvora. Vznikla část, nazývaná dnes již Starý Chodov, s rodinnými domky. V roce 1950 dostala obec název Chodov u Prahy a v roce 1968 byla spolu s Háji a Milíčovem připojena k Praze 4.  Od roku 1971 se začalo stavět Jižní Město, nejprve JM I a poté na opačné straně dálnice JM II. V roce 1990 vznikla z Chodova a Hájů Městská část Praha -Jižní Město, od roku 1994 platí číselné označení Praha 11.

Pod dnešní Chodov tedy patří tzv. Starý Chodov, území v blízkosti původní Chodovské tvrze, a Jižní Město I a II se sídlišti Chodov, Roztyly a Chodovec. V důsledku výstavby sídlišť se počet obyvatel Chodova ve srovnání s původním asi ztřicetinásobil. K enormnímu nárůstu došlo v 70. a 80. letech po dostavbě panelákových čtvrtí, nyní již počet obyvatel stagnuje.

Chodovská tvrz - historická památka
Chodovská tvrz je podobou barokní zámeček, stojící v oplocené zahradě, který upoutá pozornost při jízdě po průjezdní silnici směrem od Opatova na Spořilov a dále do centra. Jedná se o původně raně středověkou (přelom 13. - 14. stol.) vodní tvrz kruhového půdorysu o průměru asi 32 metrů. Byla chráněna vodním příkopem, přes nějž vedl dřevěný můstek. K tvrzi přiléhaly větší i menší hospodářské budovy. Přímými majiteli byli původně křížovníci, po nich pak získaly tvrz některé české rytířské rody. Tvrz prodělala renesanční úpravu, byla však značně poškozena během třicetileté války. Poté připadla benediktinům a v roce 1676 byla upravena na barokní zámeček. Po napoleonských válkách dostala tvrz další, tentokrát klasicistní úpravu. Ve 20. letech 20. století ji tehdejší majitelé, kunratičtí velkostatkáři, prodali pražské obci. Když došlo po roce 1971 k výstavbě průjezdní silnice, musel jí ustoupit z cesty i chodovský dvůr. Samotný zámeček, stojící těsně u silnice, byl v letech 1984-89 zrekonstruován, přičemž se dalo vyniknout právě prvkům středověké tvrze.

Dnes slouží Chodovská tvrz jako kulturní zařízení, pořádají se zde výtvarné výstavy, komorní koncerty, divadelní, literární a vzdělávací pořady. Konají se zde i svatby, vítání občánků, případně různá předávání cen.

Momentálně probíhá ve velké galerii výstava obrazů Adolfa Borna Ze současnosti do pohádky. V Chodovské tvrzi koncertuje pravidelně i houslový virtuos Jaroslav Svěcený, v poslední době i se svou dcerou Julií.

Dnešní život na Chodově
V současné době žije na Chodově asi 85 tisíc obyvatel. U stanice metra Chodov bylo v roce 2005 otevřeno velké Obchodní centrum Chodov. Nedaleko stanice metra vyrostl i vysoce moderní komplex kancelářských budov The Park, kde sídlí řada velkých mezinárodních společností, mezi nimi T-Mobile a OBI. Zájemci mají možnost vedle prvorepublikového kostela sv. Františka z Assisi navštěvovat i multifunkční Komunitní centrum Matky Terezy. Seniorům slouží už řadu let moderně vybavený Domov seniorů. Milovníci umění mohou navštívit galerii Cesty ke světlu v minulých dnech zesnulého malíře Zdeňka Hajného. Kromě Chodovské tvrze slouží kulturním účelům i KD Zahrada. Z jedné z bývalých sídlištních kotelen byla po přestavbě zřízena horolezecká hala. V dalším centru se provozují hlavně bojová umění.  A v současné době vrcholí výstavba komplexu bazénů Vodní svět, který bude jen několik minut chůze od domu, v němž bydlím.
Obyvatelé našeho sídliště jsou v současné době již členy družstev nájemníků nebo vlastníků a péče o domy i jejich okolí se výrazně zlepšila.

Vím, že řada z vás, kteří bydlíte v jiných městech a ve vlastních domech, byste se mnou rozhodně neměnili. Přeji vám to hezké bydlení. Já jsem si však v době, kdy jsem se přistěhovala na Chodov, nemohla příliš vybírat a jsem za své bydlení vděčná. A navíc, město, to není jen architektura a celkový vzhled, to jsou především lidé.

 

Zapojte se i vy do tématu týdne. Představte své město či obec. Napište, co je na vaší obci zajímavého, o čem se běžně ostatní lidé nedozvědí, popište, co se vám ve vašem městě nejvíce líbí, ale i to, co by se mělo zlepšit. Představte osobnosti, které ve vašem městě žily, anebo připravte rozhovor se zajímavým člověkem, který je spoluobyvatelem vašeho města či obce. Nejzajímavější příspěvek odměníme. (Své příspěvky vkládejte do rubriky "Moje cestování").
Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.