Benzin prý kvůli Krymu
podraží v půlce března

Benzin prý kvůli Krymu
podraží v půlce března

3. 3. 2014

Ceny pohonných hmot v Česku kvůli konfliktu na Krymu stoupnou zhruba v polovině března. Důvodem budou především vyšší ceny ropy na světových trzích, shodují se analytici.

„Benzin a nafta by mohly za dva týdny zdražit nejméně o korunu za litr. Světové ceny ropy šplhají na několikaměsíční maxima,“ uvedl analytik Akcenty Miroslav Novák. Do cen pohonných hmot se nárůst ještě nestačil promítnout. Ceny pohonných hmot reagují s určitým časovým zpožděním zhruba dvou týdnů.

„Není pochyb o tom, že pokud by situace na Krymu dále eskalovala, tak ropa může vystřelit prudce vzhůru a stejně tak i ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích – zdražení na litru pohonné látky by mohlo dosáhnout koruny a více,“ míní Novák. Upozornil, že vývoj na Krymu není jediným faktorem růstu ceny ropy, nepokoje znovu propukly také v Libyi.

Omezení dodávek ropy a plynu přes Ukrajinu by mohlo ceny plynu i ropy dále zdražit a způsobit také potíže se zásobováním. Dovoz ropy z Ruska do Čech byl v minulých letech ze strany Ruska výrazně omezen, takže by to neznamenalo výraznější problém. Závažnější problémy by způsobily výpadky dodávek plynu.

benzin pohonné hmoty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.