Českého lva ovládl film Hořící keř

Českého lva ovládl film Hořící keř

22. 2. 2014

Film polské režisérky Agnieszky Hollandové věnovaný Janu Palachovi Hořící keř získal jedenáct Českých lvů včetně těch hlavních, tedy za nejlepší film, režii a scénář. Je to vůbec největší počet ocenění, který český film v historii udílení Českých lvů získal. Dosud držel rekord s deseti soškami film Je třeba zabít Sekala.

Nejlepším dokumentem jsou Šmejdi Sylvie Dymákové. Drama Zdeňka Tyce Jako nikdy dostalo dvě sošky a Klauni Viktora Tauše jednu sošku. Držitelem ceny za mimořádný přínos české kinematografii se stal spisovatel a scenárista Vladimír Körner. Slavnostní večer předávání výročních ocenění České filmové a televizní akademie, který moderoval Marek Eben, se konal v pražském Rudolfinu.

Režisérka vítězného snímku o Palachovi Hollandová se slavnostního vyhlašování neúčastnila, její poděkování ale v Rudolfinu zaznělo z videozáznamu. "Jsem velmi šťastná, že jsem mohla ten příběh odvyprávět, je důležitý nejen pro Čechy a Slováky, ale i pro mě osobně," řekla a poděkovala všem lidem, kteří odevzdávají svůj život pro svobodu a lidská práva. "Třeba dnes, vedle nás na kyjevském Majdanu," dodala v souvislosti s děním na Ukrajině.

Lvy mají Petra Špalková a Jiří Schmitzer

Za herecké výkony v hlavní roli byli Českými lvy oceněni Petra Špalková a Jiří Schmitzer - oba zazářili v psychologickém dramatu Jako nikdy. České lvy za výkony ve vedlejších rolích získali Jaroslava Pokorná (Hořící keř) a Jiří Lábus (Klauni).

O přízeň akademiků se ucházelo 29 celovečerních hraných a animovaných filmů, uvedených do distribuce v roce 2013. V nominacích se jich objevilo patnáct, nejvíc nominací - 14 - jich měl Hořící keř. Nakonec se ve finále ozvaly názvy jen tří z nich. Šmejdi Sylvie Dymákové zvítězili v konkurenci 17 celovečerních dokumentů. Nová byla i fyzická podoba ocenění. Tradiční lev nezmizel, je však menší a ukrytý ve skleněném kuželu podle návrhu výtvarníka Jakuba Berdycha ze studia Qubus. Hotová soška je 25 centimetrů vysoká a váží kolem 2,5 kilogramu; je o osm centimetrů menší a kilogram lehčí.

Letos ubylo vyhlášení divácky nejúspěšnějšího filmu, který v podstatě nahradila cena filmových fanoušků udělovaná ve spolupráci s portálem csfd.cz. I tuto cenu získal Hořící keř. Cena Magnesia za nejlepší studentský film byla zachována; odnesl si ji režisér Jakub Kouřil za krátký animovaný snímek Malý Cousteau.

 

Ocenění Český lev v jednotlivých kategoriích:

NEJLEPŠÍ FILM
Hořící keř

NEJLEPŠÍ REŽIE
Agnieszka Holland (Hořící keř)
 
NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Šmejdi - Silvie Dymáková

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Petra Špalková (Jako nikdy)

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Jiří Schmitzer (Jako nikdy)

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Jaroslava Pokorná (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Jiří Lábus (Klauni)

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Štěpán Hulík (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ KAMERA
Martin Štrba (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ STŘIH
Pavel Hrdlička (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ ZVUK
Petr Čechák, Marek Hart (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ HUDBA
Antoni Komasa-Lazarkiewicz (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ FILMOVÁ SCÉNOGRAFIE
Milan Býček (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ KOSTÝMY
Katarína Hollá (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ MASKY
Zdeněk Klika (Hořící keř)

film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.