Začíná tradiční
pražský masopust

Začíná tradiční
pražský masopust

20. 2. 2014

V Praze začíná tradiční Masopust pražský, Festival Carnevale Praha. Až do 4. března nabídne návštěvníkům akce v ulicích, muzeích i restauracích a obchodech. Masopustní průvody a oslavy jsou naplánovány také v několika městských částech, jeden z největších by měl tradičně projít Žižkovem.

Každý den se budou konat kejklířská a akrobatická představení na Staroměstském náměstí. V sobotu se v centru metropole také uskuteční maškarní průvod, tuto akci organizátoři označují za zahájení pražské masopustní sezóny. Na další dny jsou naplánována taneční a baletní představení, tradiční zabíjačkové hody nebo masopustní hostina na noční Vltavě. Zájemci si také mohou zaplatit plavbu gondolou.

Většina masopustních průvodů je naplánována na začátek března. Mezi největší bude tradičně patřit průvod na Žižkově, který se uskuteční 4. března. Organizátoři lákají na obří loutky. „Přes čtyři metry vysoké figury budou ovládány třemi až pěti vodiči, přičemž předvedou pravou pouliční zábavu na motivy tradičního loutkového příběhu – Smrtka a Ďábel,“ uvedli pořadatelé na webu Prahy 3. Každý účastník masopustní veselice dostane zdarma zabijačkové pochoutky.

Ve stejný den se bude konat Vinohradský masopust na Tylově náměstí, kde se již od úterý konají masopustní trhy. Děti si na náměstí budou moct namalovat a vytvořit vlastní masky, pro rodiče i prarodiče bude připraven masopustní guláš.

Malostranský masopustní průvod je naplánován již na 1. března. Maškary vyrazí od tradiční hospody U Černého vola, účastníky čeká "při sestupu Nerudovou ulicí několik aklimatizačních přestávek" v tamních hospodách, konec průvodu bude na Kampě.

Na první březnový den připravilo Národní zemědělské muzeum ukázku tradiční zabíjačky. Návštěvníci na dvoře muzea uvidí čištění, porcování a zpracování vepřového masa, zabíjačkové speciality mohou také samozřejmě ochutnat.

Tradiční masopust plánují také v Hlubočepech, v Dubči, na Břevnově nebo v Toulcově dvoře. Masopustní zvyky lidem představí také na zámku Ctěnice.

masopust
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.