Opera Madame Butterfly: 
nejdřív propadák, pak triumf

Opera Madame Butterfly:
nejdřív propadák, pak triumf

16. 2. 2014

Divadelní hru Madame Butterfly, kterou napsal Američan David Belasco podle stejnojmenné novely svého krajana Johna Luthera Longa, viděl italský hudební skladatel Giacomo Puccini na scéně v Londýně a uchvátila ho. Dojemný a tragický příběh mladé Japonky nešťastně zamilované do cynického amerického námořního důstojníka shledal jako vhodný pro námět své další opery. Pracoval na ní tři roky. Slavnostní premiéru měla před 110 lety, 17. února 1904 v milánské La Scale.

U publika však opera propadla a byla stažena z repertoáru. Puccini byl nucen ji přepracovat a po třech měsících nastoupila Madame Butterfly na operní scéně v Brescii tentokrát už vítěznou cestu po jevištích celého světa. Dodnes patří k nejhranějším dílům světového operního repertoáru.

Puccini (1858–1924) proslul především jako skladatel oper. Kromě nich ale komponoval i smyčcová kvarteta, mše nebo písně. Většina z jeho dvanácti oper byla úspěšná a řada z nich – vedle Madame Butterfly například Tosca, Bohéma, Manon Lescaut nebo Turandot – se dodnes těší trvalému zájmu publika.

Názory na Pucciniho hudbu jsou však rozporuplné. Diváci i pěvci ho uznávají a jeho díla považují za jednu z nejemotivnějších sond do lidských duší. Mnozí kritici ho ale mají za racionálního kalkulátora, který na základě muzikantské zručnosti a znalosti vkusu většinového publika vyráběl efektní „dojáky“.

hudební skladatelé opera
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.