Víte, v jaké kondici jsou vaše vlasy?

Víte, v jaké kondici jsou vaše vlasy?

12. 2. 2014

Centrum zdravé vlasy ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady spustilo nové interaktivní webové stránky, kde lidé najdou lékařsky garantované informace o vlasech, jejich nemocech i léčbě. Na vlasové kalkulačce si zjistí kondici svých vlasů a možné příčiny vypadávání. Najdou i kontakt pro objednání do centra, doporučení nepotřebují.

Pokud se objeví vlasové problémy, je vhodné nejprve se poradit s kadeřníkem. Často totiž stačí jen změnit vlasovou kosmetiku. Tu pomůže vybrat také lékárník. Pokud problémy trvají, nebo se i zhoršují, je na místě obrátit se na dermatologa.

Specializovaná ambulance Zdravý vlas funguje v nemocnici od roku 2001, ročně má 2700 nových pacientů. Problémy s vlasy má 60 procent mužů a 30 procent žen, ženy je častěji chtějí řešit, tvoří dvě třetiny pacientů. Za vstupní vyšetření se v centru platí 500 korun, léčbu hradí zdravotní pojišťovny.

Za lámavými a nekvalitními vlasy se může skrývat chudokrevnost, špatně sestavený jídelníček s nedostatkem bílkovin a stopových prvků, drastické redukční diety, ale třeba i snížená funkce štítné žlázy, cukrovka, stres, hormonální poruchy či autoimunitní onemocnění. Centrum provede komplexní vyšetření, aby se zjistila příčina.

"I u vlasových poruch platí pravidlo, že problém je nutno řešit v jeho počátku. Žádný přípravek neobnoví vlasový kořínek, který byl mnoho let nefunkční. Jakmile si člověk všimne, že vlasy mu začínají řídnout, měl by se začít léčit," upozornila vedoucí lékařka centra Monika Arenbergerová.

Zdravý člověk má ve vlasové kštici 100 tisíc vlasových cibulek, platí to pro hnědé vlasy. U blond vlasů je to 140 tisíc a u rusovlasých 80 tisíc cibulek. Aktivní fáze růstu vlasu trvá až šest let, pak jsou v klidové fázi až čtyři měsíce a vypadnou. Vlasová cibulka za život absolvuje 10 až 15 vlasových cyklů. Denně vlasy narostou o 0,35 milimetru a vypadne jich 25 až 100. Řešit situaci je potřeba, když jich dlouhodobě vypadává víc, nebo se objevují lysé skvrny.

Léčba je místní, kdy se léčivým roztokem potírají lysá místa, či celková, kdy pacient bere tablety. Novinkou je užití kmenových buněk. Přímo do kštice se drobnými jehličkami aplikují růstové faktory, tím se vlasové cibulky aktivují a vlas znovu roste. Kde už ale vlasové cibulky nejsou, zbývá jedině transplantace vlasových váčků.

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.