Flemingův penicilin
byl spásou lidstva

Flemingův penicilin
byl spásou lidstva

12. 2. 2014

"Vskutku ojedinělý způsob pokroku prostřednictvím nepořádku!" jásali vědci poté, co 13. září 1929 veřejně oznámil britský bakteriolog Alexander Fleming objev penicilinu, který odhalil už v září 1928. A to tak, že během úklidu na jedné ze zapomenutých laboratorních misek s vypěstovanými mikroby nalezl plíseň, jež zabíjela okolní mikroby. Nazval ji podle názvu oné plísně Penicillinum notatum.

Během léta roku 1928 zkoumal bakteriolog londýnské nemocnice Fleming stafylokoky - mikroby. V jeho laboratoři se tak časem nakupila spousta misek s těmito látkami. Když pak zas jednou v laboratoři uklízel, narazil na několik misek s mikroby, kde bujela plíseň. Nebylo to nic neobvyklého, plísně se dostanou vzduchem všude a jsou častým "návštěvníkem" mikrobiálních kultur. Jenže Fleming si všiml, že kolem sametových ostrůvků plísně mikroby odumřely. Ze zvědavosti tedy kousek plísně odebral a přesadil do živného roztoku, aby si jí vypěstoval víc. Brzy zjistil, že látka z plísně působí, dokonce i ve velmi zředěném stavu, také na jiné druhy mikrobů, a navíc že není pro člověka jedovatá.

Vítězné tažení penicilinu však začalo o něco později, protože vědec z plísně zprvu nedokázal izolovat účinnou látku. "Vyčistit" penicilin se podařilo až v roce 1940 týmu vědců z Oxfordské univerzity pod vedením Ernsta Borise Chaina a Howarda Waltera Floreyho, kteří pět let nato dostali s Flemingem za tento objev Nobelovu cenu. Od té doby zachránil preparát miliony lidských životů.

Fleming se narodil 6. srpna 1881 a zemřel 11. března 1955.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.