Cesta na Sever 5:
královský Stockholm

Cesta na Sever 5:
královský Stockholm

5. 5. 2012

Je brzy ráno. Ještě se nám nepodařilo pořádně usnout a už musíme vstávat. Jedeme na CELODENNÍ VÝLET do královského města Stockholm. Hlavní a největší město Švédska. Stockholm se nachází na břehu jezera Mälaren. V místech, kde se jezero potkává s mořem. Centrum města je na čtrnácti ostrovech a odtud získalo svůj název. Stock by se dalo přeložit jako kláda a holm jako ostrov.

Je důležitým přístavem, silničním a železničním uzlem. Od roku 1950 je ve Stockholmu metro. Kromě toho po Stockholmu jezdí autobusy, které jsou poháněny ethanolem a bioplynem, i lokální železnice. Velmi využívaným dopravním prostředkem jsou lodě, zajišťující kontakt mezi ostrovy. K dopravnímu spojení centra města s letištěm Arlanda slouží rychlovlak.

Návštěvu začínáme prohlídkou královského sídla Drottningholm se zahradami připomínající Versailles. Palác si v 16. století nechal postavit Jan III Švédský s manželkou Katarinou Jagellonskou. Po vyhoření ve stejném století byl opět vystavěn. Sloužil jako sídlo švédským králům a královnám. V areálu Drottningholm se nachází samotný palác, divadlo, anglický park, barokní zahrada, kostel a čínský pavilon. Dnes bydlí královská rodina ve Stockholmském paláci, což je barokní budova, která stojí na místě sedm set let staré pevnosti. Ta měla bránit jezero Mälaren.

V areálu paláce se nachází několik muzeí, mezi nimi například muzeum zbraní, korunovačních klenotů či muzeum starožitností ze sbírek krále Gustava. U královského paláce Kungliga slottet se díváme na slavnostní střídání stráží – bohužel tentokrát bez živé vojenské hudby. Později vidíme nácvik stráže den před zasedáním parlamentu. A najednou - v tmavém autě s tmavými okny údajně sedí král.... Chci si udělat foto, ale policistka na koni mi pokynem ruky a s úsměvem na tváři naznačuje, že musím ustoupit, aby kolona na koních a v autech mohla projet. Zajímavé pokoukání. Kde se tam najednou vzalo tolik lidí s fotoaparáty? Jedinečná událost!

Dále navštěvujeme městskou radnici s prohlídkou Zlaté haly a Modrého sálu, kde se předávají Nobelovy ceny a  koná závěrečný banket. To je pro mě zážitek. Když si uvědomuji, kolik významných a chytrých lidí zde bylo, jsem z toho tak trochu na měkko!

Toto velkoměsto opravdu stojí za podívanou.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.