Okrašlovací spolky se vracejí

Okrašlovací spolky se vracejí

2. 2. 2014

V období první republiky byly v mnoha městech skupiny lidí, které se staraly o to, jak udělat místa, kde žijí, hezčí a příjemnější. Pěkná tradice se vrací. Okrašlovací spolky teď vznikají v řadě měst. Může to být příležitost, jak udělat něco užitečného, nenudit se a najít přátele se stejnými zájmy.

Jeden z nich založila parta lidí v Ostravě. „Přemýšlela jsem, co bych pro Ostravu mohla udělat, a napadlo mě navázat na tradici okrašlovacích spolků, který bývaly za první republiky,“ říká Ilona Rozehnalová, majitelka ostravské galerie Fiducia. „Rozdíl je v tom, že tehdy je obvykle tvořili podnikatelé a průmyslníci, kteří úzce spolupracovali s vedením měst. My jsme intelektuální spolek, volné seskupení lidí, které nežádá žádné granty. Ale záleží nám na tom, co se v Ostravě děje a tak hledáme aspoň malé příležitosti, jak ji udělat hezčí. Děláme zkrátka to, co je v našich silách,“ vysvětluje.

Aby to tady bylo hezčí

Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu začal vydávat bulletin Krásná Ostrava, ve kterém upozorňuje na zajímavá zapomenutá místa. U galerie Fiducia v centru města má nástěnku, kde vyvěšuje, jaké akce chystá. Samozřejmě má své internetové stránky.

„Uvažujeme například, že na místo, kde bývala pamětní deska Sokola Tůmy, kterou někdo ukradl, umístíme novou a vysadíme tam pamětní lipku,“ říká Ilona Rozehnalová o jedné z brzy plánovaných akcí. Spolek už má za sebou například okrašlovací výpravu do Kunčic. Tam si tahle parta okrašlovačů připomněla, že na tomto místě donedávna stál kunčický zámek. Bohužel, byl zbořen a na jeho místě je dnes jen skládka stavebních hmot. Okrašlovači tam postavili pamětní ceduli, udělali výstavu dětských kreseb, zahráli divadlo. Podobných akcí, které mají za cíl upozornit na krásná, něčím významná, ale zapomenutá nebo zdevastovaná místa, proběhlo už několik.

Spolků nestále přibývá

Seskupení s půvabným názvem Okrašlovací spolek vznikají také v jiných městech a obcích. Jeden takový funguje například na Zbraslavi. Tam lidé navázali na tradici Spolku pro zakládání sadů a okrášlení Zbraslavi, který vznikl v roce 1884 a existoval až do padesátých let, kdy podobná spontánně vzniklá občanská sdružení musela zaniknout. Do té doby tam ale jeho členové udělali hodně: postavili dětské hřiště, vybudovali schodiště, upravili nábřeží. V některých obdobích měl spolek až čtyři sta členů. Zkrátka, kdysi patřilo k dobrým mravům zajímat se o to, jak město či obec, ve které žijeme, vypadá a co může každý udělat pro to, aby vypadala co nejlépe.

A tak je dobrou zprávou, že okrašlovacích spolků přibývá. Jsou například v Lednici, v Jílovém u Prahy, v Dobříši a dalších městech i obcích. Zdánlivě jejich členové a příznivci zmůžou jen malé změny či vylepšení. Ale právě maličkosti dělají život příjemnější. A tak například okrašlovači v Jílovém opravili studánku a u ní postavili lavičku. Díky nim je opravený také altán se zábradlím na vyhlídce a kaplička u nádraží.

Možná, že se tradice rozšíří tak, že být členem okrašlovacího spolku se stane zase prestižní záležitostí, jako to kdysi bývalo. Každopádně je to příležitost, jak si naplnit život něčím příjemným a užitečným.

spolky životní prostředí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.