Ústecké muzeum láká
na indiány a Karla Maye

Ústecké muzeum láká
na indiány a Karla Maye

29. 1. 2014

Muzeum města Ústí nad Labem připravilo pro návštěvníky hned několik atraktivních výstav. Po stopě Karla Maye, jenž se nesmazatelně zapsal do ústeckých dějin, se budou moci vydat lidé už na začátku února. Indiány Severní Ameriky se zbrojní a rituální výbavou představí další výstava. Jiná připomene ústecké veslaře a na konci února budou moci lidé zjistit nevídané zajímavosti ze života hmyzu, kterému je věnovaná poslední velká zimní výstava. 

Hlavní výstava je věnována Karlu Mayovi (1842 až 1912), jenž měl k Ústí velmi úzký vztah. "Krajina severozápadních Čech byla jedinou cizinou, kterou Karel May poznal v době, kdy psal svá významná díla. Přímo v Ústí nad Labem v penzionu Srdíčko sepsal svůj román Vánoce, z něhož se dovídáme, že sám spisovatel se vtělil do postavy Old Shatterhanda," uvedl kurátor výstavy Václav Houfek. Výstava je zapůjčena z Náprstkova muzea a doplněna o regionální souvislosti. "Můžeme se hrdě hlásit k tomu, že právě ústecká krajina byla pro Maye inspirací při psaní příběhů indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda," řekl Houfek.

Výstava Indiáni Severní Ameriky ukazuje, jaký život ve skutečnosti byl na Divokém západě. Na 20 fandů zapůjčilo muzeu téměř 400 exponátů, mezi nimiž jsou zbraně, korálky, kůže či sněžnice.

Třetí výstava představuje historii veslování v Ústí nad Labem od založení prvního veslařského klubu v roce 1874 po současnost. Zajímavostí bude trenažér, na němž si sami návštěvníci budou moci vyzkoušet náročnost tohoto sportu spojeného s městem na Labi.

Poslední zimní výstava se věnuje společenskému životu hmyzu. K vidění budou terária plná švábů, mraveniště i termitiště a úlek čmeláků. Velké fotografie miniaturních tvorů doplní představu o jejich životě stejně jako informace třeba o tom, že mravenci si sami pěstují houby a švábi jsou ti nejlepší rodiče v hmyzím světě.

muzeum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.