Gefilte fiš - plněná ryba

Gefilte fiš - plněná ryba

28. 4. 2014

K židovskému jídelníčku patří neodmyslitelně ryba, ať už jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Málokde v domácnosti v předvečer šábesu chybí na stole dobře upravený rybí pokrm. Posílám recept na plněnou rybu, tak, jak se zachoval  po našich předcích.

Kapra (o váze asi 2kg) zbavíme šupin, odřízenem hlavu, vybereme vnitřnosti. Vnitřek vypláchneme. Rybu naporcujeme, oddělíme maso od kůže. Vyjmeme páteř a kosti. Z hlavy odstraníme oči, vyřízneme skřele a hodně propláchneme. Hlavu i páteř vaříme ve vodě a vývar uschováme.

Umeleme rybí maso,150 g ve vodě namočených macesů (nekvašený chléb) a 300 g oloupané cibule.Přidáme 2 žloutky, sníh ze 2 bílků a 70 g oloupaných a posekaných mandlí.Ochutíme solí a pepřem a promícháme. Naplníme kapří kůži po jednotlivých dílech masovou směsí, porce zalijeme přecezeným a teplým vývarem a vaříme asi 10 minut. Přidáme 200 g drobně pokrájené cibule, 50 g pokrájených rozinek a 50 g posekaných mandlí. Osolíme, opepříme a vaříme dalších 15 minut. Před ukončením varu přidáme 40 g želatiny namočené ve vodě. Odstavíme z ohně.

Na oválné míse sestavíme z jednotlivých porcí včetně hlavy a ocasu původní tvar kapra, polejeme vývarem a necháme ztuhnout. Podáváme s chalou (speciální chléb).

Dobrou chuť přeje Vladka Nováková

 

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...