S kočkou i bez kočky

S kočkou i bez kočky

26. 1. 2014

Asi málokteré zvíře bylo v průběhu dějin tolik uctíváno a tolik zavrhováno jako kočka. I z nás si málokdo kočky vůbec nevšímá. Buď ji snášíme až milujeme, nebo nesnášíme až nenávidíme.

Chce se mi, byť trochu nadsazeně, říct, že nám kočky vlastně prokazují velkou milost, když se s námi rozhodnou žít. Narozdíl od psů se bez nás totiž obejdou. Nemají důvod dávat nám najevo nějakou vděčnost. Mají sice rády naše jídlo, ale dokáží si ulovit vlastní. Mají rády bezpečí našeho domova, ale ani bez naší ochrany jim žádné příliš velké nebezpečí, alespoň od jiných zvířat, nehrozí. Milují teplo, ale jejich vlastní kožíšek jim ho poskytne dost. Možná, že nás mají v oblibě především proto, že jim připomínáme jejich kočičí matky a dobu dětství, kdy si mohly bezstarostně hrát. Pokud jim však soužití s námi působí potěšení, umí to dát svým svérázným způsobem najevo, právě tak jako naopak nelibost.

Kočky v sobě stejně jako my nosí množství emocí. Spokojenost, lásku, žárlivost, strach, hněv, zvědavost, hravost. Dovedou být i smutné, soucitné, láskyplné, a to k sobě navzájem i k nám, trpělivé, zklamané, znuděné, rozzlobené a nejčastěji jen prostě pohodové.

Jestliže pochopíme, že nás kočka nebude respektovat tak, aby jako pes plnila oddaně naše přání či rozkazy, nýbrž, že to, co udělá, činí ze svého vlastního rozhodnutí, a my jí to rozhodnutí dopřejeme nebo dokonce nabídneme, pak s ní můžeme zažít až neskutečně krásný vztah.

Když k nám na chalupu před časem přijel jeden známý, jehož znalost koček i vztah k nim do té doby byly nulové, byl zpočátku udiven až pohoršen, když si tam kocour Čert dělal, co chtěl, například skákal neúnavně na linku pro jídlo a nedal se odehnat. Po několika dnech soužití s tímhle chytrým a suverénním mackem, kdy měl možnost sledovat jeho chování a aktivity, před odjezdem prohlásil: Čert je osobnost, ten může všechno. A ten dominantní Čert ho jakoby na oplátku narozdíl od zbývajících koček po odjezdu dlouho vyhlížel a hledal.

Přeji vám všem, kteří máte rádi kočky stejně jako já, abyste se podle jejich vzoru naučili žít přítomností, bez stesku po minulosti a bez obav z budoucnosti. Ať každá chvíle, prožitá s kočkou i bez ní, v sobě nese nádech věčnosti.


Věnuji všem a hlavně své sestře Marcele a třem kočičím kamarádům - Naděnce, Míšovi a Čertovi.

kočka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%