Foglarovy myšlenky: čest,
přátelství a úcta k přírodě

Foglarovy myšlenky: čest,
přátelství a úcta k přírodě

22. 1. 2014

Známý spisovatel a propagátor skautingu Jaroslav Foglar ovlivnil svými příběhy plnými dobrodružství a opravdového přátelství několik generací chlapců. Přestože nesměl dlouho publikovat, počet výtisků jeho téměř třiceti románů překročil milion kusů. Rodák z pražských Nuslí (1907) vystudoval obchodní školu a než se stal profesionálním autorem, dělal úředníka ve velkoobchodu s papírem.

Do řad skautského hnutí vstoupil na počátku 20. let minulého století. V roce 1927 se Jestřáb, jak zněla Foglarova přezdívka, ujal vedení pražského skautského oddílu Dvojka. Ideálům hnutí zůstal věrný i během nacistické okupace a následného komunistického režimu. Za šest desetiletí prošlo jeho oddílem asi 850 chlapců.

V roce 1934 vyšla Foglarova první kniha – Přístav volá. Stejně jako svou veškerou další tvorbu ji autor věnoval dětem. Cílem jeho prací bylo rozvíjet u mládeže úctu k přírodě, čestnost, obětavé kamarádství, odpovědný a samostatný přístup k práci a k řešení životních problémů.

K jeho nejčtenějším a nejznámějším dílům patří romány Chata v Jezerní kotlině, Hoši od Bobří řeky a trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta. V oblíbenosti však patří první místo kreslenému seriálu Rychlé šípy, který měl 316 pokračování.

Jaroslav Foglar zemřel před 15 lety, 23. ledna 1999 ve věku 91 let.



spisovatelé výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.