Sport chrání před malými
mozkovými příhodami

Sport chrání před malými
mozkovými příhodami

28. 4. 2012

Nedávno provedená studie prokázala, že cvičení chrání před mrtvicemi, a to i těmi, které nemusíme nutně zaznamenat.

V našem těle se mohou odehrávat cévní mozkové příhody, které nemusíme ani zaznamenat. Jde o příhody, vznikající ucpáním tepny, zásobující mozek krví, nebo třeba pouhou přestávkou v jeho zásobování. Proto přestává na okamžik fungovat, což bývá obvykle doprovázeno typickými příznaky:

  • Ochrnutí jedné poloviny (levé nebo pravé) těla
  • Změny v citlivosti (částí těla, které jsou znecitlivěné)
  • Změny ve vidění (oslepnutí jednoho oka nebo ztráta kvality zraku)
  • Poruchy řeči (obtíže při mluvení, zadrhávání během řeči, atd.)

Na druhou stranu se ale také stává, že se u člověka žádné z těchto příznaků neobjeví a proběhlá mrtvice tak není zjištěna. Někteří pacienti jsou pak překvapeni, když se při vyšetření mozku ukáže, že protrpěli jeden nebo několik takových záchvatů, protože si nikdy nevšimli žádných příznaků. Problémem těchto malých mrtviček je jejich velký vliv na celkové zdraví: zvyšují riziko demence, cévní mozkové příhody a dalších obtíží v budoucnosti.

Sport před „neviditelnými“ cévními mozkovými příhodami chrání

Aby si ověřili dopad sportu na výskyt cévních mozkových příhod, zorganizovali lékařští vědci výzkum, při kterém vyšetřili na 1200 osob, které nikdy neprodělaly žádnou formu mrtvice. Během těchto vyšetření probíhala i dotazníková šetření, kterými se mimo jiné zkoumala obvyklá fyzická aktivita vyšetřovaných. O šest let později byly všechny tyto osoby vyšetřeny znovu. 16 % z nich mělo ve výsledcích vyšetření důkazy o výskytech malých mozkových příhod. Dále bylo také zjištěno, že osoby, které dbaly na pravidelný pohyb, byly mrtvicí ohroženy o 40 % méně. Samozřejmě bylo potvrzeno, že sport chrání i před skutečnou, zjevnou cévní mozkovou příhodou, není tak důvod dále otálet. Sport jako prevence proti mrtvici je již silnou motivací.

Celý článek najdete na www.toplekar.cz. Na tomto odborném portále si můžete najít i další články, týkající se zdraví seniorů.
zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.