Lidé s osteoartrózou by
měli pravidelně cvičit

Lidé s osteoartrózou by
měli pravidelně cvičit

28. 4. 2012

Po mnoho let byl u artritidy doporučován pohybový klid a odpočinek. Ovšem odborníci již dnes vědí, že nečinnost je pro klouby doslova zabijákem. Naopak, pro lidi trpící osteoartrózou platí dvojnásobně, že pohyb je pro ně nenahraditelný.

Je důležité, aby kyčle a kolena zůstala v pohybu a svaly kolem kloubů byly silné. Jen tak budou klouby chráněné a předejde se výraznějším škodám způsobeným artritidou. Samozřejmě lidé s artritidou nejspíše nebudou v rámci cvičení a sportu schopni dělat vše, co jinak zdraví lidé, je ale důležité najít si takový druh pohybu, který budete vykonávat bez bolesti a bez toho, aby vám hrozilo nebezpečí úrazu.

Některá cvičení mohou být pro pacienty s artritidou naprosto nevhodná. Jedná se zejména o takový pohyb, který výrazně zatěžuje klouby. Nevhodný je proto běh, jogging, skákání přes švihadlo či aerobic. Důležité je cvičit tak, abyste posílili svůj kardiovaskulární systém, své svaly a pracovali na zvýšení pružnosti a rozsahu pohybu s cílem minimalizovat rizika pádů a úrazů.

Kardiovaskulární cvičení

Pokud trpíte osteoartrózou v kolenou a kyčlích, vhodným cvičením je chůze, plavání a jízda na kole, případně rotopedu. Pokud by byla pro vás příliš bolestivá i jízda na rotopedu, může se vaším dobrým přítelem stát bazén. Ovšem pouze s teplou vodou! Nevýhodou plavání je pouze to, že toto cvičení nemá vliv na úbytek kostní hmoty.

Některé studie ukazují, že zvedání činek je i v případě artritidy vhodným cvičením. Posílíte okolí kloubů a svaly jsou pak schopny odlehčit artritidou postiženým kloubům a zmírnit tak bolest. Silový trénink rovněž snižuje riziko pádů v případě kolenní a kyčelní osteoartrózy. Vhodné je také cvičení jógy nebo Tai Chi.
Vhodné je také zvyšovat flexibilitu a rozsah pohybu – k tomu vám pomohou jednoduchá protahovací cvičení v bazénu nebo na podložce.

Než se pustíte do samotného cvičení, poraďte se ještě se svým lékařem. Zhodnoťte společně váš aktuální zdravotní stav a vaše reálné možnosti v rámci cvičení. Začněte postupně, zhruba 2-3 krát týdně a dopracujte se ke každodennímu cvičení. Vašim cílem je procvičit každý den 2-3 sady cvičení po 8 opakováních na každé straně.

JAK CVIČIT
  • Cvičení zaměřené na kyčle - houpejte nohou do strany, přidržujte se okraje bazénu nebo stěny v případě, že stojíte na zemi, střídejte strany. Poté změňte směr cvičení a pohybujte nohou dopředu a dozadu. Pohyb provádějte jemně a střídejte obě nohy. Je vhodné si pohyb nejdříve vyzkoušet pod dohledem trenéra či lékaře, jinak se může stát, že pohyb provedete špatně a poraníte si záda.
 
  • Cvičení zaměřené na kolena - sedněte si na židli, narovnejte jednu nohu a zvedejte ji před sebe. Nohy střídejte. Pokud je to ve vašich fyzických možnostech, lehněte si na břicho a nohu ohýbejte tak, abyste se patou dotkli hýždí. Vaše boky by měly být na zemi. Cvičení se provádí bez závaží.
 
Celý článek vznikl ve spolupráci s www.toplekar.cz. Tento a další články o zdraví seniorů si můžete přečíst zde.
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.