Paul Cézanne, mistr
abstraktních obrazů

Paul Cézanne, mistr
abstraktních obrazů

18. 1. 2014

Bývá nazýván otcem moderního malířství. Jeho obrazy hýří čistými světlými barevnými tóny, které přejal od impresionistů. Hlavní důraz ale kladl na vnitřní strukturu obrazu, krajinu zjednodušoval do základních geometrických tvarů a vybarvoval nečekanými odstíny. Stal se jedním z duchovních otců fauvismu i abstraktní malby.

Slavný francouzský umělec Paul Cézanne, dříve proklínaný a dnes jeden z nejuznávanějších světových malířů, se narodil přesně před 175 lety – 19. ledna 1839.

Z jeho výroku, že v přírodě vše dostává tvar koule, kužele a válce, zase vyšli kubisté. Kromě krajin maloval i zátiší, portréty, výjevy ze života prostých venkovanů či velké kompozice. Jeho nejznámějším dílem je zřejmě série obrazů Hráči karet. Cézanne ji vytvořil v 90. letech 19. století. Obrazů je celkem pět a čtyři z nich jsou ve vlastnictví nejprestižnějších galerií světa – například v Metropolitním muzeu v New Yorku nebo v Musée d'Orsay v Paříži. Jeden z nich nedávno získal za více než 250 milionů dolarů, tedy asi 4,7 miliardy korun, bohatý Katar. Bude v budoucnu k vidění nejspíše v nově budovaném Národním muzeu v Dauhá, jehož velkolepá přestavba podle plánů hvězdného francouzského architekta Jeana Nouvela by měla skončit v roce 2014.

Mezi jeho další významné obrazy patří: Žena s konvicí na kávu, Zátiší s ovocem (v tomto obraze zachází s barvou jako s prvkem nezávislým na formě), Velké koupající se ženy (obraz zachycuje 11 ženských postav, které jsou zobrazeny spíše schematicky a vypadají jako kusy pískovce uprostřed krajiny).

Paul Cézanne zůstal po většinu svého života nepochopen veřejností i kritikou, teprve až na konci života byla jeho díla oceněna. Zemřel v říjnu 1906 ve věku 67 let.

malíři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.