Kvůli teplu neodtáhli
někteří ptáci na jih

Kvůli teplu neodtáhli
někteří ptáci na jih

31. 12. 2013

Kvůli extrémně teplému počasí zatím neodtáhly na jih některé druhy ptáků, k vidění jsou také vzácné druhy, které přiletěly ze severu. Upozornila na to Česká společnost ornitologická s tím, že například sýkorky zpívají jako na jaře a kosy mohou vysoké teploty přimět ke skutečnému hnízdění.

Kvůli teplotám vysoko nad nulou a nezasněžené krajině mají ptáci snadný přístup k potravě, a nemají proto důvod odlétat. „Můžeme tak stále vidět i stohlavá hejna špačků nebo čejky sbírající potravu na holých polích,“ uvedl ředitel ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek. Tito ptáci ale stejně odletí, až se ochladí, na jihu Evropy přitom pobudou zhruba jen do února.

„Městské druhy, jako jsou například kosi, může teplé počasí vyprovokovat i ke skutečnému hnízdění. Následující ochlazení ale podobné pokusy bohužel ale až na úplné výjimky zhatí,“ dodal Vermouzek.

Díky teplé zimě lze také na několika místech pozorovat čápy. Kromě známého zimoviště v Blatné se druhým rokem přes zimu zdržuje čáp u Ivanovic na Hané nebo u obcí Choťánky a Vrčení na Nymbursku. Čápy si ale lidé někdy pletou s volavkou bílou. Poznávacím znamením je červený čapí zobák a to, že se čápi nesdružují v hejnech, ale maximálně po dvou.

V těchto dnech lze vidět některé, vyloženě vzácné druhy ptáků. „Na jihomoravské Pálavě tak můžeme potkat pěvušku podhorní, v západních Čechách jiný horský druh, zedníčka skalního, jehož let a červená křídla připomínají motýla, a kousek od našich hranic, na německé straně Krušných hor se dokonce objevila sovice krahujová, která do střední Evropy zalétá z hnízdišť na dalekém severu opravdu velice zřídka. Přičteme-li kalousy a pustovky na tradičních nocovištích nebo kajky mořské či bernešky na nezamrzlých vodních plochách, můžeme říci, že pozorovatelé ptáků mají doslova žně,“ pochvalují si ornitologové.

ptactvo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.