Malá procházka sváteční Prahou

Malá procházka sváteční Prahou

21. 12. 2013

Jako každý rok, i letos jsme se vydali s rodinou na procházku sváteční Prahou. Zatímco loni nás na Staroměstském náměstí přepadl štiplavý mrznoucí déšť, dnes svítilo slunce a kdyby nebyl nad Prahou lehký smog, snad by i trochu hřálo. Zahřívalo nás svařené víno a dobrý pocit, že máme co turistům ukázat (Pocházím z Moravy, přesněji z Ostravy, ale na na naše hlavní město, jeho krásu, jsem pyšný).

Staroměstké náměstí bylo totiž v poledne plné zahraničních turistů. Češtinu téměř nebylo slyšet (Pražané byli zřejmě v obchodních domech), zato z hloučků kolem orloje a stánků se ozývala němčina, italština, španělština a nejvíce samozřejmě ruština. Kdo zrovna nedržel foťák a nemačkal spoušť, ten popíjel grog, punč nebo svařák a pojídal špízy, trdelníky či pečené kaštany. Mimochodem, zatímco sortiment vánočních stánků se léta nemění, ceny zcela nápadně rostou. Cena trdelníku se vyšplhala během posledních tří let ze čtyřiceti korun na šedesát, za dvě deci svařáku už zaplatíte půl sta, kuřecí špíz, na kterém odhaduji čtyři kousky masa, pět kousků slaniny a pár koleček cibule, vyjde na stovku.

Ale ať to stojí, co to stojí, stojí za to tu atmosféru prožít. Ze všech stran se line vůně, která doslova tahá za nos, chvílemi jsou slyšet koledy, kousek dál chlapíci pěkně řežou dixieland, rytmus kapely občas podtrhává (či roztrhává) kovář bušící do kovadliny. Naše děti nejvíce zaujali bublináři, kteří vyfukovali asi půlmetrové bubliny, avšak asi největším trhákem letošních vánočních trhů na Staroměstském náměstí byli levitující fakíři. Jeden seděl na holé zemi, v pravé ruce držel hůl, té se držel druhý fakír a jeho tělo s překříženýma nohama "viselo" ve vzduchu nad hlavou sedícího fakíra. Fascinující lidé sahali rukama do prostoru pod létajícím fakírem a snažili se přijít na ten trik (pan Libánský jistě vysvětlí)...

Ze Staroměstského náměstí jsme se pak vydali Celetnou ulicí k České národní bance (kurz koruny se prý už do Vánoc nezmění) a odtud pak k Jindřišské věži, v níž byla moc pěkná výstava betlémů a z jejích horních oken byl překrásný výhled na pražské střechy.(I na dálku si můžete prohlédnout věž zde). Procházku sváteční Prahou jsme tradičně zakončili pozdním obědem v Café Louvre na Národní třídě, kde nás opět mile překvapila obsluha svou vlídností a hlavně vynikajícím jídlem (opravdu doporučuji, polední menu je cenově dostupné a ať si vyberete cokoli, vždy to stojí za to).

Ačkoli jsem absolvoval cestu s dvěma paraleny neb mě předevčírem přepadla jakási neodbytná viróza, bylo to fajn. A příští rok půjdeme doufám zase.

Přikládám na dokreslení pár fotografií, ovšem pořízených mobilním telefonem, proto omluvte, prosím, jejich kvalitu.

advent tradice Vánoce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%