Na Štědrý den se bude v centru 
Prahy rozlévat rybí polévka

Na Štědrý den se bude v centru
Prahy rozlévat rybí polévka

20. 12. 2013

Máte rádi rybí polévku? Pak si můžete vyrazit na Štědrý den do centra Prahy. Pro návštěvníky Staroměstského náměstí bude připraveno 2000 porcí vánoční rybí polévky, na Václavském náměstí bude navařeno 1000 porcí. Polévku budou rozlévat zástupci pražského magistrátu a Prahy 1.

Skvělé ingredience

Základem polévky bude vývar připravený z 300 kilogramů kaprů a 50 kilogramů rybích hlav. V polévce bude přes 100 kilogramů kořenové zeleniny, ale také téměř tři litry koňaku. „Samozřejmostí jsou jikry a mlíčí, poctivá máslová jíška, koňak a v neposlední řadě naše specialita – karamel. K podtržení celkového dojmu a chutě je polévka zjemněna smetanou. Pomyslnou třešinkou jsou pak křupavé krutonky,“ poznamenal Daniel Prošek, ředitel oddělení gastro společnosti Taiko, která akci připravila.

Na Staroměstském náměstí bude polévku rozlévat primátor Tomáš Hudeček s několika radními, na Václavském náměstí starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Pohoštění bude připraveno od 11:00 do 13:00. Na Václavském náměstí bude také přichystán pro první návštěvníky tradiční svařák. Praha 1 zároveň připraví vlastní rybí polévku na Kampě, kde bude Lomecký asi od 12:00 rozlévat dalších několik set porcí.

Zazní Česká mše vánoční

Pohoštění rybí polévkou není jediným vánočním programem v centru Prahy. Od 21:00 na Staroměstském náměstí zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání sboru Vox Pragae, orchestru Praga Sinfonietta a sólistů pražských operních scén.

V horní části Václavského náměstí se naproti paláci Fénix od 22:00 uskuteční pod širým nebem štědrovečerní bohoslužba v doprovodu dud a kontrabasu. „Příchozí dostanou od organizátorů zpěvníky a budou si tak moci zazpívat společně nejoblíbenější vánoční koledy jako jsou Půjdem spolu do Betléma, Nesem Vám noviny a mnoho dalších,“ sdělil Jan Adámek, předseda Sdružení Nového Města pražského, které akci ve spolupráci s řádem Františkánů pořádá.

gastronomie výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.