Cestovky se předhánějí
ve slevách pro seniory

Cestovky se předhánějí
ve slevách pro seniory

12. 12. 2013

Prosinec je v posledních několika letech dobou, kdy se vyplatí zarezervovat si letní dovolenou. Už to není tak, že je výhodné počkat na takzvaný last minute. Cestovní kanceláře vědí, že lidé mají rádi jistotu, a tak na ně v prosinci a lednu hodně sázejí. Lákají na slevy za včasný nákup, ale také na slevy pro seniory. A letos je to vidět hodně výrazně.

Exim tours bere jako seniory lidi od 60 let, v Čedoku je do této škatulky řadí už od 55 let. V některých termínech a ubytovacích kapacitách tam mohou lidé od tohoto věku získat slevu až 25 procent ze základní ceny zájezdu. Slevy pro seniory nabízí v podstatě všechny větší cestovní kanceláře, například Firo tour za seniory také považuje lidi už od věku 55 let a dokonce nabízí až 30 procent slevu.

Cestovní kancelář Alex jde ještě dál a bere jako seniory už klienty ve věku nad 50 let! Nabízí jim slevu 20 procent, pokud jsou členy jejich klubu, kdo není v klubu, tak mu slibují příjemných 18 procent. Cestovní kancelář Alexandria nabízí seniorům nad šedesát let až čtyřicet procent slevu, ale ta se vztahuje jen na určitý počet míst v určitých hotelích.

Má to i několik háčků

A jsme u toho podstatného: Každá nabídka má svá pro a proti. Cestovní kanceláře tady nejsou od toho, aby pro nás páchaly dobročinnost. Každé takové vybírání zájezdu je proto třeba dobře propočítat, porovnat. A právě v tomto mají obrovskou výhodu zájemci o cestování, kteří umí dobře zacházet s internetem.

Některé cestovky totiž nabízejí slevu jen pro jednu osobu, druhá na pokoji platí plnou katalogovou cenu. Takže je vždy dobré srovnat, jestli se třeba nevyplatí nakonec koupit zájezd s celkovou slevou za včasný nákup nebo využít různých věrnostních programů, pokud jsme s danou cestovní kanceláří někde byli už v minulosti. Zkrátka, je to věda, a protože nejde o malé částky, je dobře si vše spočítat na internetu a pak se vypravit do poboček jednotlivých cestovek. Seriozní cestovní kancelář se pozná podle toho, že vám v ní ochotně vypočítají různé varianty ceny a nabídnou tu pro vás nejvýhodnější.

Nabídky na slevy pro seniory zní lákavě, ale mnohé cestovní kanceláře je neposkytují automaticky na každý hotel či studio, které mají v nabídce. Nemysleme si tedy, že si na internetu vybereme pěkný hotýlek a pak přijdeme co cestovky s požadavkem na slevu pro seniory. Může následovat zklamání, že právě na toto ubytování se seniorská sleva nevztahuje.

Další nástrahou může být, že hotel je sice nabízen se seniorskou slevou, ale ve skutečnosti příliš vhodný pro starší lidi není. Třeba jde o areál, do kterého je zároveň nabízena i sleva rodinám s dětmi, takže ve výsledku se tam bude prohánět na toboganu tlupa křičících ratolestí, zatímco my jsme si představovali romantické vycházky podél klidných taveren s řeckou hudbou.

Prověřte místo na mapě

Mnohdy jsou zájezdy za lákavé ceny nabízeny v ne příliš lákavých termínech. I když, i to je věc názoru. Zpravidla jsou slevy pro seniory poskytovány v květnu, červnu, září a říjnu, tudíž mimo hlavní sezonu, což mnohým vyhovuje, protože v přímořských letoviscích není tak úmorné vedro. Naopak, kdo má horko rád a chce ruch a teplé moře, může být zklamán, že žádnou slevu nedostane.

Příjemné je, že nabídka zájezdů je nyní v prosinci obrovská a i když nevyužijeme slevy seniorské, vyplatí se poptat se na slevy za včasný nákup. Ty u některých cestovních kanceláří trvají ještě v lednu a únoru.

A úplně nejdůležitější je vybrané ubytovací zařízení si pěkně takzvaně progooglovat. To znamená na mapách Google zadat jeho název, ideálně přímo ulici. Tu získáme, když si najdeme přímo internetové stránky hotelu či studia. Většinou je mají. Pokud ne a v cestovce nám nejsou schopni přesnou adresu hotelu dát ani jej přesně ukázat na mapě letoviska, zbystřeme. Nejhorší jsou věty: „No tak někde na kraji vesničky to je, je tam ticho, k pláži kousíček, ne, mapu nemáme, ale vždyť tady máte hezkou fotku, to vám nestačí?“ Nestačí. My chceme vidět, jak přesně daleko to k moři je, jak daleko je to do centra, k obchodu, k autobusu.

Právě toto je jedno z měřítek, podle kterého se vyplatí rozhodovat se, s kterou cestovní kanceláří vyjedeme. Někdy se totiž skvělá nabídka může ukázat méně skvělá než ta, která se nám na počátku vhodná nezdála. Každopádně ale poslední roky ukazují, že rezervovat letní dovolenou už v zimě se vyplatí, ať se jedná o seniory nebo o rodiny s dětmi.

cestovní kanceláře dovolená
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%