Aukce nabídne Kupkův unikát 
i Bluma za 1,2 milionu korun

Aukce nabídne Kupkův unikát
i Bluma za 1,2 milionu korun

5. 12. 2013

Bezmála šest stovek děl českých i zahraničních autorů půjde do dražby na předvánoční aukci společnosti Prague Auctions. Koná se v neděli 8. prosince od 13:30 hod. v pražské Nové síni. Z dražby si budou moci lidé odnést nejenom obrazy, ale i exotické předměty, fotografie nebo starožitné předměty.

Jádrem nabídky jsou díla tří výtvarníků s vrcholem tvorby v dobách socialismu: Jaroslav Grus, Miloš Novák, Alena Čermáková. V aukci se objeví i práce světově proslulého Františka Kupky, Michaela Rittsteina, Jaroslava Róny, Jakuba Špaňhela ad. Nejvyšší vyvolávací cenu má obraz Gronk! od slavného Američana Normana Bluhma, startující na 1 200 000 Kč, ale najdeme zde i výjimečné originály od 500 Kč. Vstup na aukci je zdarma. 

Rozsáhlá a svým způsobem skutečně unikátní kolekce obrazů normalizačního malíře Jaroslava Gruse (1891–1983) pochází od mnichovského sběratele a čítá 110 olejů na plátně, maleb na karton či na papíře. „Přitom veškerá díla mají původní rámování a adjustaci,“ upozorňuje Ondřej Sýkora ze společnosti Prague Auctions. Grus maloval především českou krajinu, fauvisticky barevně a dynamicky. V poválečném období se přiklonil k realistickému vitalismu, později k socialistickému realismu.

Další z ikon českého normalizačního umění Alena Čermáková (1926–2009), mj. spoluautorka monumentu Díkůvzdání československého lidu generalissimu J. V. Stalinovi, je na aukci zastoupena 42 malbami na papíře, oleji na plátně a kresbami. Dílo této malířky a grafičky se nese v duchu socialistického realismu a budovatelského optimismu. Při nedávné výstavě autorčiných obrazů v Obrazárně Špejcharu v Želči si dokonce kurátor výstavy Pavel Šmidrkal zažil slovní agresi a málem došlo i ke znehodnocování děl místními lidmi, kteří nelibě nesli, že je sem opět tahán komunismus.

Od posledního z trojlístku socialistických umělců, Miloše Nováka (1909–1988), můžete získat kresby, které byly v dobách komunismu použity na plakáty propagující Svátek práce apod. Pro Nováka jsou typické pohledy na práci v zemědělském a průmyslovém životě. 

Grafický unikát od Kupky i slavný Američan za milion

K největším unikátům na aukci určitě patří grafický list Františka Kupky Studie pro samostatnou bílou (Une Absolue) z roku 1953, který je výjimečnou ukázkou zásadního a revolučního období tohoto světoznámého umělce. „Na uměleckém trhu se taková práce objevuje jen ojediněle,“ potvrzuje Ondřej Sýkora z Prague Auctions. „Serigrafie pochází z alba Maitres de l’Art Abstrait I, které vydal pařížský Atelier Arcay, a její vyvolávací cena je 35 000 Kč.“ Kromě toho budou v aukci zařazena ještě další tři originální Kupkova díla.

K nejcennějším kusům aukce patří obraz Gronk! od amerického malíře Normana Bluma, řadícího se k abstraktnímu proudu světové malby. Tento obraz je také nejdražší položkou v aukci. Pokud byste o něj měli zájem, musíte si připravit minimálně 1 200 000 Kč.

Předaukční výstava a katalog

Na aukci se bude dražit bezmála 600 artefaktů. Prohlédnout si je můžete na předaukční výstavě v Nové síni (Voršilská 3) od úterý 3. do soboty 7. prosince. Otevřeno je vždy od 10–18 hod. Samotná aukce začíná v neděli 8. prosince ve 13:30. Katalog se všemi barevnými reprodukcemi je možné objednat na www.pragueauctions.com, kde je také ke stažení a prohlédnutí on-line katalog.

aukce výtvarné umění
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.