Na nečekaném místě se našla obří
japonská ponorka z druhé světové války

Na nečekaném místě se našla obří
japonská ponorka z druhé světové války

4. 12. 2013

Na mořském dnu u pobřeží Havaje se našla mohutná japonská ponorka z druhé světové války. V roce 1946 ji potopily Spojené státy, aby vyspělou technologii plavidla nedostal do rukou Sovětský svaz. Informoval o tom zpravodajský server CNN. Plavidlo I-400 o délce 122 metrů a její dvě sesterské lodě byly podle CNN největšími ponorkami, které byly postaveny před jadernou érou.

Byla to podmořská letadlová loď

Ponorka I-400 byla objevena v hloubce 700 metrů u jihozápadních břehů havajského ostrova Oahu. Sdělila to Havajská univerzita. „Nález na tomto místě byl naprosto nečekaný,“ uvedla univerzita ve svém prohlášení. „Náš dosavadní výzkum naznačoval, že se plavidlo nachází dále v otevřeném moři.“

Zmíněné japonské ponorky byly původně zamýšleny jako zbraně schopné zasáhnout americkou pevninu a dosáhnout jakéhokoli místa na zeměkouli bez nutnosti doplnit palivo. Jednalo se v podstatě o podmořské letadlové lodě, vybavené až třemi bombardéry, schopnými odstartovat s bombou o hmotnosti 815 kilogramů několik minut po vynoření.

Pozoruhodný novátorský design

Ponorky nebyly nikdy použity k útoku na pevninskou část Spojených států a operovaly jen v omezené míře před kapitulací Japonska v roce 1945. „Jejich novátorský design nicméně představoval taktickou změnu v konceptu ponorek, jež byly do té doby považovány výhradně za zbraně určené k útokům na jiná plavidla,“ prohlásil James Delgado z amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA). „Po druhé světové válce experimentování s ponorkami a změny designu pokračovaly tímto směrem, až se nakonec dospělo k americkým ponorkám schopným odpalovat balistické střely a nástupu jaderné éry,“ dodal Delgado.

Objevili ji už v srpnu

Ponorka byla objevena už v srpnu, ale Havajská univerzita nejprve informovala americké ministerstvo zahraničí a japonskou vládu. Veřejnosti byl objev oznámen až teď.

Americké námořnictvo se ke konci druhé světové války zmocnilo pěti japonských ponorek, včetně I-400, a dopravilo je do přístavu Pearl Harbor na inspekci. „Ponorka byla torpédována a v ostrém úhlu se potopila,“ řekl Delgado. Americká armáda poté tvrdila, že přesné místo potopení ponorky nezná, v očividné snaze zabránit tomu, aby technologie padla do rukou Sovětského svazu, který žádal vrácení plavidel Japonsku. Kolem Oahu byly objeveny i další tři zabavené japonské ponorky, jedna se stále pohřešuje.

2. světová válka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.