Černá hodinka nejen o Vánocích

Černá hodinka nejen o Vánocích

6. 12. 2013

O tom, že Vánoce jsou nejkrásnější rodinné svátky v roce plné poezie, pohody a tradic většinou nepochybujeme. Některé dodržujeme dodnes, na některé, k naší škodě, zapomínáme. 

"Černá hodinka", podvečerní čas, čas kdy pomalu končí den a není ještě večer, čas setkávání a vyprávění, čas kdy se lidé sesednou okolo stolu, povídají a vyprávějí si příběhy, naslouchají jeden druhému, nikdo nikam nespěchá. Vzpomínky nás oslovují a znovu slyšíme vyprávění našich babiček.

„Když jsem byla malá jako ty, vraceli se vandrovníci, kteří chodili ve světě za prací, na Vánoce z vandru domů, aby navštívili příbuzné a známé. Všichni je rádi viděli, protože uměli vyprávět příběhy tajemné, veselé i strašidelné, které milovaly hlavně děti schované za pecí. Vyprávěli o Bílé paní a bezhlavém rytíři, kteří se zjevovali na hradě, o hejkalovi a bludičkách, které je strašili v lese. Dospělí se zase těšili na vyprávění o tom, co je kde nového. Čas rychle ubíhal, svíčky dohořely, byl čas jít spát. Vandrovníci poděkovali za pohoštění a šli zase o dům dál, potěšit svým vyprávěním další dychtivé posluchače.“

Vzpomínky na tradice žijí v našich srdcích.

Větvičky jmelí neopomeneme o Vánocích vyzdobit naši domácnost ani v dnešní moderní době. Čím více je na větvičce bílých bobulek, tím větší štěstí nás má čekat v novém roce. Bylo symbolem života a ochranným talismanem.

Štědrý den milují děti i dospělí, ale děti se na něj umí dlouho dopředu krásně těšit. Těší se, nejen na dárky, ale i na vánoční cukroví, vánočky, koledy, vánoční výzdobu, pohádky, na vánoční zvyky. Na Štědrý den se zachovává až do večera přísný půst a vydrží-li děti nejíst, uvidí zlaté prasátko.

Štědrý večer je nejočekávanějším večerem v roce. Ke společné večeři se usedá, když vyjde první hvězda. Chystá se o jeden talíř navíc pro náhodného hosta, pod talíř se schová zlatý penízek a šupinky z kapra pro štěstí. Zpívají a hrají se koledy, vůně purpury umocňuje slavnostní chvíli. Děti netrpělivě čekají, kdy už konečně zazní zvoneček a přiletí Ježíšek a dospělí? Dospělí se nemohou dočkat, kdy už uvidí rozzářené dětské oči, které se radují z dárků, nemohou se dočkat, až i oni samy se budou moci stát zase na chvíli dětmi. Po štědrovečerní večeři, od které se nesmí vstávat, aby se za rok zase všichni sešli, se krájí jablka a hledá se hvězdička štěstí, pouští se lodičky se svíčkami. K tichému rozjímání vybízí cesta na půlnoční bílou zasněženou krajinou.

Sváteční vánoční den přináší vzájemnou radost a rozdávat radost je nejkrásnější vánoční dárek. Přeji Vám co nejvíce radosti nejen o Vánocích.

 


Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%