Dopřejte si relaxační masážní rituál

Dopřejte si relaxační masážní rituál

4. 12. 2013

Základem je dotyk
Ten je tím nejzákladnějším komunikačním prostředkem mezi jedinci od těch počátků, kdy ještě se člověk člověkem těžko mohl nazývat a teprve se vytvářely prazáklady řeči. Z tohoto pohledu si snadno můžeme představit sílu a význam dotyku. Masáž je možnost, jak spolehlivě, bezpečně, společensky a sociálně přijatelným způsobem využít všeho, co dotyk nabízí. A není toho málo. Většina toho se děje na úrovni podvědomí. Zaznamenáváme příjemný vjem dotyku a vnímáme, že nám dělá dobře. Veškeré ozdravné a harmonizující procesy v těle nejsme však schopni na vědomé úrovni vnímat.

Sumatra Massage Senang Nyonya
Co si pod tím názvem představit? V překladu: šťastná, spokojená vládkyně (královna). Jedná se o masážní rituál. Označení „masáž“ lze také použít, ale zdaleka nepostihuje vše, co můžete očekávat. Je to mnohem více, než pouhé mechanické prohnětení svalů, i když to je samo o sobě velmi příjemné a zdraví prospěšné. Toto je už opravdový rituál a může být tak i vnímán a prožíván.

Masáže z ostrovů Indonésie se vyznačují především výraznou emocionální složkou, které jsou techniky přizpůsobeny. Masérská škola na Sumatře (i dalších ostrovech Indonésie) je spíše duchovní cesta každého jednotlivého mistra. Proto nenajdete jednotný styl, pouze jednotící prvky. Také já se snažím vtisknout svým masážím vlastní osobitou jedinečnost.

Není dotyk, jako dotyk

Aby v čase, vyhrazeném pro masáž, bylo dosaženo maximálního účinku, není zde prostor na zbytečné, a už vůbec ne na kontraproduktivní dotyky. Každý z dotyků má svůj význam a způsob provedení. A to ještě ve správném pořadí. Množství nesystematických necílených dotyků má své místo v upevňování partnerských vztahů. V profesionální praxi si s nimi však nevystačíme. Zde nastupuje vysoce sofistikovaný a v praxi ověřený systém. Navzdory propracovaným masážním technikám je podmínkou úspěchu emocionální angažovanost maséra.

Není masér, jako masér

Ani označení „masér“ v tomto případě není zcela výstižné. Masážní rituál musí provádět zkušený a talentovaný masér. Musí být ale více než masér. Musí to být také velmi vnímavý, empatický filosof a mystik. A bez jakýchkoliv předsudků. Já se neustále snažím na sobě pracovat. Stále je co vylepšovat a poznávat. Například v havajských masážích Lomi-Lomi jsem se zajímal o techniky několika trochu rozdílných stylů, abych mohl porovnávat. Ale nezaostávat se snažím i v oblasti duchovního rozvoje.

Také dělat masážní rituály pro ženy, to je náročné na znalost nejen ženského těla a jeho fungování, ale i specifik tajuplné ženské mentality. Zde je neustále co překvapujícího objevovat. Stále je co zlepšovat, a čím lepší masér, tím lepší provede masáž.  To jsem měl jako motto i jako lektor Relaxis Academy.

Masáž je dialog

Interaktivitou mezi masérem a masírovaným získává masáž na kvalitě. Základem je u obou plné soustředění na masáž a vnímání. Nestačí jen se uvolnit a vnitřně otevřít. K dokonalému prožitku patří i uvědomění si každého dotyku a to pokud možno v současném okamžiku, bez návazností na minulost anebo budoucnost. Tedy vnímat dotyk sám o sobě a jeho účinek bez jakýchkoliv souvislostí. Sice nedokážeme naprosto dokonale takto soustředěně vnímat, to je oříšek i pro mistry v meditaci, ale pokusme se v rámci možností. Tělo a energetické toky vysílají signály pro maséra. Ten se nesoustředí na ně, nýbrž na rozšíření svého vnímání, a nechává je působit na své podvědomí. To ho vede.

Masáž je opravdové umění v pravém smyslu slova. Dopřejte si ji někdy. Je to zážitek, který za to stojí.

 

Rád bych nabídl čtenářům i60.cz (z Prahy a okolí) masáž a k zakoupení dárkové poukázky jako velmi zajímavý vánoční dárek. V akci je nyní snížená cena do 24.12. 2013. Čtenářky registrované na i60.cz mají takovéto snížení ceny stále až do odvolání - na masáže i nákup poukázek.
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%