Pod hotelem Jalta leží
muzeum studené války

Pod hotelem Jalta leží
muzeum studené války

30. 11. 2013

Pod hotelem Jalta na pražském Václavském náměstí se otevřelo Muzeum studené války. Vedení hotelu ho společně s občanským sdružením Československé ozbrojené složky zřídilo v bývalém krytu pro prominentní osoby. Ten měl vydržet i náraz při výbuchu nukleárních zbraní. Muzeum při příležitosti 55. výročí postavení hotelu představilo vedení hotelu.

Protiatomový kryt byl zřízen pro asi 150 lidí. Ve dvou patrech byl jeho obyvatelům k dispozici náhradní agregát, speciální nádrž na vodu a byl vybaven i malým operačním sálem.

Pro veřejnost je zpřístupněno několik místností, které sloužily jako zázemí pro obsluhu krytu a zároveň pro příslušníky československých tajných služeb. V podzemí pod jedním z nejvýznamnějších hotelů v Praze druhé poloviny 20. století totiž bylo umístěno odposlouchávací zařízení telefonů hotelových hostů. Agenti tak měli přehled i o hovorech zaměstnanců ambasády Spolkové republiky Německo, která v hotelu v sedmdesátých letech sídlila.

Vybavení krytu se nedochovalo, muzeum proto vybavili členové občanského sdružení ze svých sbírek. Lidé si mohou prohlédnout třeba místnost pohraniční stráže, přečíst si informace o železné oponě, prohlédnout malý operační sál nebo dálnopis a odposlouchávací zařízení.

Z krytu vedlo několik únikových cest. Jedna z nich ústí několik metrů od hotelu na Václavské náměstí, další pak do sousedního domu. Chodba je ale zazděná, není proto jasné, kam přesně vede, řekl jeden z průvodců.

Muzeum je otevřeno v sudé týdny v úterý a čtvrtek a v liché týdny v pondělí a ve středu, vždy od 17:00 do 20:00. Vstupné je 75 korun, hoteloví hosté nic neplatí.

Hotel byl postaven před 55 lety v místě proluky, která vznikla na místě domu zničeném v květnu 1945. Autorem návrhu je architekt Antonín Tenzer. V případě válečného konfliktu měl hotel sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy. Kvůli tomu byl v podzemí vybudován protiatomový kryt. Vybudování hotelu i krytu bylo velmi drahé, v přepočtu na dnešní ceny by stálo několik set milionů korun. Kryt byl vyřazen ze sítě utajených krytů civilní ochrany až v roce 1998, poté přešel do správy soukromého hotelu.

muzeum studená válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.