Senioři konečně začínají
někoho zajímat. I politiky

Senioři konečně začínají
někoho zajímat. I politiky

3. 12. 2013

Dobrá zpráva: V řadě měst a obcí se ukazuje, že lidé vyššího věku přestávají být na okraji zájmu politiků. Dokonce to vypadá, že mnohé radnice si začínají seniory předcházet.

Čím dál více měst provozuje takzvané senior taxi. Službu určenou pro lidi vyššího věku, kteří se za zvýhodněnou cenu mohou nechat autem odvézt k lékaři, na nákup a podobně. Například v Bohumíně jej využívá už okolo tisícovky tamních penzistů. Cesta městem je stojí patnáct korun, zbytek hradí radnice. Nechávají se vozit nejčastěji k lékaři, do lékárny, na poštu, na nákup nebo také na kryté koupaliště. Využívat senior taxi tam mohou lidé starší sedmdesáti let, ve všední dny od rána do čtrnácti hodin. Podobnou službu, kdy si lidé mohou objednat zvýhodněný odvoz, protože na normální taxi nemají dost peněz a cestování veřejnou dopravou je pro ně namáhavé, poskytuje například Rychvald, Krnov, Karviná a řada dalších měst.

Čím dál více měst a obcí si nyní dělá analýzy toho, co vlastně jejich starší obyvatelé potřebují, jak by jim mohli zpříjemnit život. No, přiznejme si, před deseti lety se o seniory takto prakticky zajímal málokdo.

Kdo myslí na seniory

A další příklad: Odbornice na stárnutí, gerontoložka a patronka magazínu i60 Iva Holmerová zpracovala Bedekr aktivního stárnutí. Jde o příručku, podle které se mohou komunální politici inspirovat ve své snaze udělat něco pro své starší spoluobčany. Tahle skvělá věc vychází z průzkumu, který byl proveden v minulém roce. Autoři objížděli obce, které jsou považovány za příklady toho, kde se seniorům dobře žije. Například ty, které pro ně provozují už zmíněné taxi či vhodné bydlení.

Na seniory myslí také například Česká komora architektů. Má zhotovených několik projektů na stavby bytů vhodných pro seniory. A architekti se tímto tématem zabývají čím dál více, protože soukromých zájemců o stavbu objektů pro bydlení starších lidí přibývá.

Hlasme se o svá práva

Zakladatel hnutí Život 90 Jan Lorman říká, že je ideální čas k tomu, aby se senioři více zapojovali do toho, co projednávají zastupitelstva v jejich obcích a městech. Například v městě Jeseník už vznikla při radnici Seniorská rada složená z lidí, kteří se snaží prosazovat různé věci, které těm starším obyvatelům zpříjemní život.

Pěknou ukázkou, že ten, kdo se umí hlásit o svá práva, obvykle vítězí, je příběh z města Polička. Tam se sdružilo několik okolních obcí, dali dohromady peníze a zachránili objekt tamní nemocnice tak, že v něm zbudovali domov pro seniory a dlouhodobě nemocné.

Zkrátka, ukazuje se, že mnozí lidé si začali konečně uvědomovat, že stáří není nemoc, ale období, které jednou bude prožívat každý z nás. Pokud to náhodou na některé radnici, ještě nepochopili, je vhodný čas je na to upozornit. A to může udělat každý, koho se stárnutí týká.

senioři společnost
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%