Polská filmařka Agnieszka Hollandová
studovala v Praze a žije v USA

Polská filmařka Agnieszka Hollandová
studovala v Praze a žije v USA

27. 11. 2013

Je zřejmě nejslavnější polskou režisérkou a scenáristkou. Absolventa pražské FAMU Agnieszka Hollandová v 80. letech emigrovala do Francie a nyní žije převážně v USA. Na kontě má třicítku filmů a řadu cen. Například na Oscara za cizojazyčný film byla nominována její dramata Bittere Ernte (1985) a V temnotě (2011). Asi nejznámější je její válečné drama Evropa, Evropa (1991), jež získalo Zlatý glóbus a nominaci na Oskara za nejlepší scénář.

Zatím posledním filmovým počinem Hollandové, která slaví 28. listopadu své pětašedesátiny, je minisérie Hořící keř, produkovaná televizí HBO a letos na jaře vysílaná v patnácti zemích Evropy. Seriál věnovaný památce studenta Jana Palacha, jenž se v lednu 1969 v Praze upálil kvůli letargii společnosti po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy, má i filmovou verzi. Tu členové České filmové a televizní akademie letos hodlali vyslat do klání o Oscara, ale nakonec byla diskvalifikována, protože už film odvysílala televize, byť jako seriál.

Se svou dcerou, režisérkou Kasiou Adamikovou, kterou má se slovenským režisérem Lacem Adamikem, natočila Hollandová velkofilm Jánošík – Pravdivá historie (2009). Slavného slovenského zbojníka v něm ztvárnil herec Václav Jiráček. K dalším známým filmům Hollandové patří drama o vztahu básníků Rimbauda a Verlaina Úplné zatmění (1995) s Leonardem DiCapriem a Davidem Thewlisem či snímek o posledních letech života Ludwiga van Beethovena Ve stínu Beethovena (2006) s Edem Harrisem a Diane Krugerovou. Hollandová režírovala i několik dílů televizních krimiseriálů Odložené případy či The Wire – Špína Baltimoru.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.